Places logo
Menu

Amerikaanse techgiganten onder de loep bij Justitie

Amerikaanse techgiganten onder de loep bij Justitie

Grote namen zoals Amazon, Google, Alphabet (Google's moederbedrijf), Apple en Facebook worden door de Amerikaanse justitie nauw in het vizier gehouden. Het onderzoek van de Justitie draait om mogelijke concurrentieverstoring door deze grote techbedrijven.

Machtsmisbruik

De grote techgiganten zouden hun dominante positie misbruikt hebben om hun macht op de markt nog meer te vergroten op het gebied van internetplatforms, sociale media en webwinkel diensten. De aankondiging komt op een pittig tijdstip voor Facebook. Mededingsautoriteit FTC staat namelijk op het punt om Facebook een boete van 5 miljard op te leggen wegens misbruik van privacy en gebruikersgegevens.

Marktmacht techgiganten

Er wordt nauw onderzocht door Justitie hoe toonaangevende online platforms marktmacht hebben bereikt en zich bezighouden met praktijken die hun concurrentie op de markt beperkt, innovatie bij andere bedrijven belemmerd of anderszins schade hebben ontwikkeld. Google en Facebook hebben een enorme macht over de markt wegens hun enorme hoeveelheid gebruikers en hun data. Zij kunnen hierdoor hoge prijzen vragen aan adverteerders. Het doel van Justitie is om concurrentievoorwaarden op de online markt op een objectieve en eerlijke manier te beoordelen. Als het blijkt dat bedrijven overtredingen hebben begaan, zal dat volgens OM leiden tot boetes.

Eerdere boetes

De Europese Commissie uitte dit voorjaar in een rapport zijn zorgen over de dominante positie en marktmacht van de techgiganten. Er zou al eerder sprake zijn geweest van machtsmisbruik bij Google. Zij kregen een boete van 1,5 miljard opgelegd. Bovendien is er vorige week aangekondigd dat er een onderzoek naar webwinkel Amazon plaat zal vinden. Zij zouden ook hun macht hebben misbruikt om concurrenten uit de markt te werken.

Foto: Pixabay

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!