Places logo
Menu

Amazon neemt medewerkers in dienst om Alexa-gesprekken af te luisteren

Amazon neemt medewerkers in dienst om Alexa-gesprekken af te luisteren

'2019 mag gezien worden als het jaar van de spraakassistenten'. We zien ze op steeds meer producten verschijnen, waaronder slimme speakers, receivers, televisies en hoofdtelefoons. Amazon heeft op het moment één van de betere spraakassistenten in handen met de Alexa. Ondertussen blijkt dat niet alleen Alexa naar u luistert wanneer u praat naar de Echo smart speaker. Het schijnt dat een Amazon medewerker ook met uw gesprek meeluistert.

Alexa Spraakassistent

Amazon blijkt een wereldwijd team in dienst te hebben dat de spraakopdrachten transcribeert en ze vervolgens terugvoert in de software. Dit met het doel om Alexa's greep op menselijke spraak te verbeteren. Hierdoor is het bedoeling dat Alexa in de toekomst efficiënter kan reageren. Amazon heeft naar verluidt duizenden fulltime werknemers in dienst om te luisteren naar audio clips. De audio clips die de werknemers af luisteren werden beschreven als alledaags, maar soms ook crimineel. Amazon heeft gereageerd op deze aanklacht en bevestigt dat ze mensen aannemen om gesprekken af te luisteren. Daarentegen staat de veiligheid en privacy van hun klanten altijd voorop en en wordt er slechts een extreem klein aantal gesprekken geannoteerd.

Privacy voorop

Bovendien hebben de werknemers geen toegang tot de volledige naam of het volledige adres van de klant, maar wel het serienummer van het apparaat en het Amazon-accountnummer waar het apparaat bij hoort. Alle informatie zou met hoge vertrouwelijkheid worden behandeld volgens Amazon. Overigens wordt er geen audio opgeslagen tenzij het Alexa-apparaat wordt geactiveerd met een bepaald activerend woord die u zelf heeft ingesteld. Echo-apparaten zijn standaard ontworpen om alleen geactiveerd te worden met het door u gekozen woord.

Misgegaan

Het feit dat Amazon aangeeft dat ze privacy voorop zetten betekent niet dat er nooit iets is misgegaan. Amazon was al eerder in een controverse geraakt vanwege zorgen over privacy met betrekking tot Alexa. Vorig jaar zei een Echo-gebruiker dat Alexa een gesprek had opgenomen zonder dat hij het wist en het gesprek naar een Amazon-medewerker is verstuurd. Het blijft dus nog de vraag in hoeverre de software foutloos is en privacy voorop staat.

Google Home Assistent

De slimme speaker Alexa is nog niet Nederlandstalig, dus u zult opdrachten in het Engels moeten geven. Bovendien moet u Alexa via een omweg in Nederland instellen. Ondertussen is de Google Assistant de koploper van de slimme speakers in Nederland. Dit komt omdat Google Assistent in meer dan dertig talen beschikbaar is waaronder in het Nederlands. De Google Assistant kan u op verschillende momenten door uw gemiddelde werkdag heen helpen. Het kan bijvoorbeeld een afspeellijstje opzoeken, het vertelt u over uw agenda afspraken en waarschuwt voor files op de weg. Er zijn nog geen meldingen gedaan wat betreft privacy schendingen van de Google Home Assistent.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!