Places logo
Menu

Alles wat u moet weten over de platformeconomie

Alles wat u moet weten over de platformeconomie

Een deel van ons leven speelt zich tegenwoordig af op online platformen. Niet alleen op sociaal gebied (Instagram, Facebook en Twitter), maar ook bij economische activiteiten. Er gaat haast geen dag voorbij of de 'platformeconomie' is wel in het nieuws. Platformen zijn nu al hot-and-happening, en zullen binnen 10 jaar 20 tot 70 procent van de 'flexbranche' overnemen volgens voorspelling van het economisch bureau van de ING. Maar wat zijn platformen precies? U leest het in dit artikel.

Wat zijn platformen?

De meeste mensen denken bij platformen aan een website waar informatie bij elkaar gebracht wordt. Door internet en digitalisering zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor platformen die veel meer te bieden hebben. Een platform kan nieuwe vormen van delen, samenwerken en dienstverlening mogelijk maken. Hieronder staan verschillende kenmerken van een platform: een platform is...

… Een marktplaats

Vaak heeft een platform het karakter van een marktplaats waar vraag en aanbod worden samengebracht. Van kleding tot films en van muziek tot boeken. Maar niet alleen producten lenen zich voor een platform. Wat dacht u van Airbnb (woningverhuur) en Uber (taxi-vervoer)?

… Een intermediair

Een platform bezit zelf geen woningen en voertuigen, maar levert toch een dienst die concurreert met bestaande taxi's en hotelketens. Dat gebeurt via een website of app. Wanneer het gaat om het delen, uitlenen of beschikbaar stellen van spullen of het verlenen van diensten wordt vaak gesproken van de deeleconomie.

… Een gemeenschappelijke basis

Op een platform werken organisaties samen om elk hun eigen of gezamenlijke producten en diensten aan te bieden. Denk hierbij aan de appstores voor mobiele diensten van Apple en Google. App-ontwikkelaars en dienstverleners kunnen toepassingen ontwikkelen op basis van de hardware en software die Apple en Google delen.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!