Places logo
Menu

De adviesmarkt groeit, maar meerderheid websites voldoet niet aan basiseisen

De adviesmarkt groeit, maar meerderheid websites voldoet niet aan basiseisen

"Je moet digitaal bekwaam zijn, wil je het redden", zei Berenschot-directeur Hans van der Molen in de analyse van de Nederlandse adviesmarkt vorig jaar. Hij duidt hiermee op het toenemende belang van digitale bekwaamheid van organisatieadviseurs, wat de afgelopen jaren heeft geleid tot herstel van de sector. Organisatie-adviesbureaus spelen hiermee in op de toenemende organisationele veranderingen waarbij steeds vaker een digitaliseringsslag komt kijken.

Ondanks de herstel in de sector neemt het aantal bedrijven, ondernemers en zzp'ers in de sector al een aantal jaren toe. Dit betekent ook dat de concurrentie toeneemt. In zo'n geval is het goed om stil te staan bij de zicht- en vindbaarheid van een bedrijf of onderneming. Places Websites doet veel onderzoek naar hoe zij met hun websites hun online zicht- en vindbaarheid kunnen verbeteren. In dit artikel wordt ingegaan op veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Hoe is dit gesteld in de adviesmarkt? Zien de spelers in de markt het belang van een goede website?

Versleuteling van persoonsgegevens

Voor dit onderzoek is als eerste gekeken naar de hoeveelheid bedrijven die nog niet beschikken over één van de basisprincipes van een veilige website: het SSL-certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer en geeft aan dat de verbinding tussen de server en de bezoeker gecodeerd is.

U kunt de persoonsgegeven die bezoekers kunnen achterlaten op uw website dus beveiligen met een SSL-certificaat. Deze certificaten kunt u in de meeste gevallen eenvoudig en kosteloos toevoegen via uw website-tool. U kunt het certificaat vervolgens herkennen aan het sleuteltje in de adresbalk en aan de 'https' in de URL.

Ruime meerderheid niet beveiligd

In totaal zijn de websites van 34.621 organisatieadviesbureaus en gerelateerde ondernemers/zzp'ers gecontroleerd op een SSL-certificaat. Hieruit blijkt dat bijna 75% van deze bureaus niet beschikt over dit certificaat. Op deze websites zijn persoonsgegevens dus niet versleuteld en lopen bezoekers het risico dat deze gegevens worden onderschept door derden. In het ergste geval internetcriminelen.

Hoe is het gebruiksgemak op deze website?

Het belang van gebruiksgemak neemt de laatste jaren flink toe, omdat websites steeds vaker vanaf mobiele apparaten worden bekeken. Websites moeten hiervoor een responsive design hebben. Dit houdt in dat de website goed meeschaalt met het formaat van het mobiele scherm van de bezoeker.

Het gebruiksgemak van de websites van aanbieders in de adviesmarkt, is geanalyseerd aan de hand van 17.973 websites. De analyse laat zien dat 34% van de websites goed meeschaalt met het scherm van de bezoeker. Dit percentage ligt iets hoger dan het percentage SSL-certificaten, maar geeft ook hier aan dat de meerderheid haar bezoekers de website niet volledig weergegeven krijgt op zijn of haar scherm.

Waarom is dit zo belangrijk voor organisatieadviesbureaus?

Uit de verschillende analyses blijkt dat bezoekers op meer dan de helft van de websites niet verzekerd zijn van gegevensversleuteling. Daarnaast is ook het gebruiksgemak op de meeste websites verre van optimaal. Het belang van deze twee elementen voor een goede website is echter groot. Internetbrowsers waarschuwen internetgebruikers bijvoorbeeld steeds vaker bij het bezoeken van een niet-versleutelde website. Dit zal bezoekers uiteindelijk weghouden van deze websites en kan leiden tot flinke imagoschade. Deze kans wordt groter wanneer uw website ook niet gebruiksvriendelijk is. Daarnaast hebben zoekmachines als Google een voorkeur voor websites met een SSL-certificaat en responsive design. Het kan uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) dus een flinke boost geven.

Bent u actief in de adviesmarkt of heeft u een website in een andere branche? Zorg er dan voor dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk is. Niet alleen verhoogt het uw betrouwbaarheid, ook maakt u het voor potentiële klanten prettig om uw website vanaf verschillende apparaten te bezoeken.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!