Places logo
Menu

Aan de slag met Google Assistent: deze Nederlandse bedrijven gingen je voor

Aan de slag met Google Assistent: deze Nederlandse bedrijven gingen je voor

Urenlang online zoeken naar een leuk t-shirt, boekingssites afstruinen naar de perfecte vakantie en aanbieders voor je zorgverzekering vergelijken. Je zult vast minstens één van deze situaties herkennen. De tijd die we online besteden stijgt de laatste jaren enorm. Ondanks dat websites en apps het makkelijker maken om alle informatie te filteren en te zoeken, toch kost het veel tijd om precies te vinden waar je voor kwam. Er is een trend die daar verandering in kan brengen: de digitale assistent. In dit artikel lees je wat de meerwaarde is van een digitale assistent en hoe Nederlandse bedrijven hier mee aan de slag zijn gegaan.

Wat doet een digitale assistent?

De digitale assistent maakt het je allemaal een stuk makkelijker. In plaats van zelf verschillende opties te vergelijken, hoef je alleen aan te geven dat je een boeking wil maken in of rondom een plaats op een bepaalde datum. Dat gaat heel makkelijk door de assistent bijvoorbeeld de instructie 'Oké Google, vind de goedkoopste tickets naar New York' te geven. Jij krijgt vervolgens suggesties over mogelijke boekingen. De digitale assistent kan onafhankelijk zijn en kan het aanbod van verschillende aanbieders benoemen. In sommige gevallen kan zelfs de boeking voor je geregeld worden.

Google Assistent

Google Assistent is de bekendste en meest gebruikte digitale assistent. Google Assistent heeft een grote hoeveelheid kennis en een goed gevoel voor context in gesprekken. Sinds de zomer is er een Nederlandstalige versie van de assistent. Deze assistent is gepersonaliseerd voor ons land en zingt bijvoorbeeld Nederlandse liedjes en volgt het Nederlandse voetbal. Een groot aantal Nederlandse bedrijven heeft inmiddels actions, applicaties, ontwikkeld waardoor je met hen kunt praten. Je start deze op door het commando 'Oké Google, praat met' gevolgd door de bedrijfsnaam. Hieronder vindt je enkele voorbeelden.

Digitaal boodschappenlijstje van Jumbo en Albert Heijn

Jumbo heeft een handige boodschappen-app waarmee klanten hun boodschappen makkelijk kunnen inspreken en bestellen. Bang dat je vergeet dat je eieren nodig hebt? Je kunt dit makkelijk inspreken en Google Assistent onthoudt het voor je. Ook de action van Albert Heijn biedt deze mogelijkheid. Deze heeft nog meer functies: de digitale assistent vertelt je wat er in de bonus is en vertelt je welke gerechten je kunt maken met de ingrediënten die je in huis hebt.

Daan van PostNL

Bezorgdienst PostNL geeft klanten antwoord via assistent Daan. Je kunt aan hem vragen wanneer je pakket komt of waar het dichtstbijzijndste pakketpunt of brievenbus is. Dit is de eerste bezorgdienst die samenwerkt met Google Assistent. Daan zal steeds meer vragen kunnen beantwoorden die consumenten hebben over PostNL en de services die het bedrijf aanbiedt.

Humor en hulp van Bol.com

Google Assistent kan je ook helpen bij het vinden van een perfect cadeau. Een paar slimme vragen van Bol.com leiden tot het ideale cadeau. Ook kan de assistent van Bol.com je meer vertellen over de dagaanbieding. Je kunt ook de humor van de assistent ontdekken, door bijvoorbeeld om een mop te vragen. Mocht je iets willen kopen, dan verwijst de Google Assistent je naar bol.com, waar je het artikel makkelijk en snel kunt bestellen.

Android-gebruikers kunnen de Google Assistent automatisch gebruiken, iOS-gebruikers zullen de app eerst zelf moeten downloaden. Benieuwd naar wat je allemaal met Google Assistant kan? Je vindt op deze website meer informatie.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!