Places logo
Menu

5 belangrijke blockchain ontwikkelingen op de werkvloer

5 belangrijke blockchain ontwikkelingen op de werkvloer

Blockchain is meer dan een techniek voor virtuele munten. Blockchain biedt enorm veel mogelijkheden voor mensen en bedrijven en kan daardoor een grote positieve impact hebben op de samenleving.

Wat is blockchain?

Blockchain is een manier om gegevens te organiseren, op te slaan en uit te wisselen. U kunt het vergelijken met een digitaal grootboek. In plaats van het grootboek centraal te beheren, worden in een blockchain de gegevens gedistribueerd opgeslagen, bijgewerkt en gesynchroniseerd door de deelnemers aan het blockchainnetwerk. Blockchain is een manier om eigendom of waarde aan elkaar over te dragen zonder tussenkomst van derden. Transparantie en verifieerbaarheid zijn dus twee kenmerken van blockchaintechnologie. Simpel gezegd kunt u zeggen dat Google Drive ook een soort vorm van blockchaining is: het is een manier waarop u met andere gebruikers informatie kunt opslaan en uitwisselen. Het unieke aan blockchain is dat er alleen nieuwe toevoegingen kunnen worden gedaan. Er kunnen geen bestaande gegevens gewijzigd worden. Dit maakt blockchain erg betrouwbaar.

Voordelen blockchaintechnologie

Blockchain is ideaal wanneer u met partijen gegevens uitwisselt of gebruik maakt van dezelfde set gegevens. De belangrijkste voordelen van blockchain zijn:

 • Voorkomen van fraude: iedereen die in in het netwerk zit kan alle transacties zien en verifiëren.
 • Lagere kosten: intermediairs zijn niet meer nodig voor transacties. Weg met notarissen, accountants en banken.
 • Grotere veiligheid: doordat het netwerk niet platgelegd kan worden als 1 schakel wegvalt.
 • Toename zekerheid: door de inzet van onafhankelijke technologie. Daardoor weet u zeker wat de status is van eigendommen, mutaties en transacties, zonder dat er een belanghebbende derde partij is die bepaalt.

Blockchain toepassen op de werkvloer

Maar wat kunt u met blockchain als ondernemer? Blockchain kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor boekhouding, transacties en het uitwisselen van uw (gevoelige) data. Places.nl geeft u 5 belangrijke ontwikkelingen van blockchain zodat u weet hoe u deze nieuwe technologie kan toepassen op de werkvloer.

 • Administratie: Blockchain kan grote voordelen bieden voor uw administratie. Alles is overzichtelijk en voor iedereen ook inzichtelijk.
 • Personeel in dienst? Het is mogelijk om arbeidscontracten vast te leggen in blockchain. Het kost vrij veel tijd om blockchain projecten op te zetten. Kleinere simpele problemen zijn dus niet zo geschikt.
 • Bitcoin als betaalmiddel: Werkt u in de financiële dienstverlening of een andere sector waar transacties, waardeoverdracht en data-uitwisselingen een grote rol spelen, dan zou het zeker interessant voor u kunnen zijn om te kijken wat de mogelijkheden zijn om blockchaintechnologie als betaalmiddel in te zetten.
 • Smart contracts: Blockchain is een fundament voor steeds vaker besproken smart contracts. Hierin staan allerlei afspraken, voorwaarden en acties.
 • Automatisch acties laten lopen: Het blockchainprincipe kan ook worden gebruikt om automatische acties te laten plaatsvinden. Stel dat u van een bepaald product meer wilt kopen op het moment dat het goedkoper is, dan kunt u dat met een smart contract regelen. Ook aan de verkoopkant van uw onderneming kunt u die manier van werken hanteren: om bijvoorbeeld vervolgstappen te automatiseren als een klant een product terugstuurt.
 • Realtime inzicht: De Coop in Groot-Brittannië geeft realtime inzicht in de herkomst en status van hun versproducten. De complete reis die hun producten volgen worden vastgelegd in blockchain. Op elk moment van de reis worden gegevens verzameld over leveranciers, locaties, milieu en sociale impact van ieder bedrijf in de leveranciersketen.
 • Creatieve industrie: Via blockchain wordt alles transparanter. U kunt bijvoorbeeld namen van de makers en rechten aan creaties toevoegen zodat de opbrengsten eerlijker verdeeld worden.

Blockchain is dus langzaamaan toegankelijker aan het worden en levert steeds meer bewijs voor hoe het nuttig kan zijn voor het bedrijfsleven. De blockchaintechnologie moet echter nog verder uitgebouwd worden om genoeg vertrouwen te wekken om volledig geaccepteerd te worden binnen het bedrijfsleven.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!