31% van autoverhuurbedrijven heeft geen beveiligde website

Consumenten zijn zich steeds meer bewust van het belang van online privacy en dus ook online beveiliging. Ook Google probeert websites steeds meer te dwingen om een beveiligde website te gebruiken door waarschuwingen te tonen en beveiligde websites hoger in de ranking te tonen. Maar nog niet alle websites lijken even zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens van consumenten. Zo werd begin augustus nog bekend dat privégegevens van meer dan 100.000 Nederlandse leaserijders op straat lagen als gevolg van een datalek bij een softwarebedrijf. In dit geval ging het dus om gegevens van personen die een auto leasen. Maar zijn uw persoons- en betaalgegevens ook veilig wanneer u een auto huurt? Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel websites van autoverhuurbedrijven uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

Door middel van een SSL-verbinding ontstaat er een gecodeerde verbinding tussen een server en bezoeker. Met een SSL-certificaat zijn bedrijven in het bezit van een bestand waardoor die beveiligde verbinding tussen de bezoeker en website kan plaatsvinden. Wanneer er sprake is van een SSL-certificaat, en dus een beveiligde verbinding, dan kunnen derden en hackers niet meekijken met de informatie die gedeeld wordt tussen de bezoeker en website. Maar hoe weten bezoekers of er daadwerkelijk sprake is van een veilige verbinding? Dit is gemakkelijk te controleren door te kijken naar de URL. Wordt er voorafgaand aan de URL een (groen) hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters 'https' dan is een website beveiligd. Wordt er geen hangslotje weergegeven en begint een URL met de letters 'http' dan is de website niet beveiligd en bestaat de mogelijkheid dat derden gedeelde informatie kunnen inzien.

Autoverhuurbedrijven

Van de 537 organisaties die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie 'autoverhuur' en een werkende website hebben, bleek slechts 167 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat slechts 31% van de websites online beveiligd is en de ruime meerderheid (69%) niet in het bezit lijkt te zijn van een SSL-certificaat. Bij die websites bestaat er dus de mogelijkheid dat de privacy van gegevens niet gegarandeerd kan worden. Wel is het mogelijk dat de pagina's waar persoonsgegevens- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofdpagina's daarvan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat waardoor de gegevens die daar worden ingevuld niet altijd veilig zijn.

Up-to-date blijven

Ronny Oonk, manager van Places Websites is van mening dat autoverhuurbedrijven hun website up-to-date moeten houden als het aankomt op online beveiliging. "Zoekmachines als Google hebben al eerder aangegeven dat zij websites zonder SSL-certificaat lager zullen plaatsen in de ranking en dat bezoekers een waarschuwing te zien krijgen wanneer een website niet beveiligd is door middel van een SSL-certificaat. Gezien de grote invloed van Google en de grotere bewustwording van consumenten, kunnen autoverhuurbedrijven zonder een SSL-certificaat potentiële klanten mislopen. Wanneer zij een waarschuwing te zien krijgen en er geen sprake is van een hangslotje of de letters 'https' is het mogelijk dat zij worden afgeschrikt. Op die manier werkt het bezit van een SSL-certificaat in het voordeel van zowel de consument als het bedrijf."

Ontdek Places Websites