Places logo
Menu

22 gratis online tools om uw website op te fleuren met unieke afbeeldingen en illustraties

22 gratis online tools om uw website op te fleuren met unieke afbeeldingen en illustraties

De wereld is nu meer visueel dan het ooit is geweest. 93% van al onze communicatie is visueel en we verwerken visuele uitingen 60.000 keer sneller dan tekst. Visuele content gebruiken op uw website is dus echt een aanrader. Hoe pakt u dat aan? In dit artikel vindt u 22 handige tools die (gedeeltelijk) gratis te gebruiken zijn.

#1 Canva

De favoriet op het kantoor van Places.nl: Canva. Binnen een handomdraai maakt u zelf prachtig beeldmateriaal, zonder dat u veel technische kennis nodig heeft. Er zijn een aantal templates beschikbaar, maar u kunt natuurlijk ook met een blank canvas beginnen en uw creativiteit de vrije loop laten. De gratis versie van Canva biedt veel mogelijkheden. Toe aan iets extra's? Canva Pro geeft u nog meer mogelijkheden, waaronder toegang tot foto's, een uitgebreider assortiment lettertypen en het maken van animaties en GIFjes.

#2 Piktochart

Piktochart is een online tool die qua mogelijkheden te vergelijken is met Canva. Wilt u een infographic, presentatie, poster, verslag of flyer maken? De gratis versie van deze tool biedt verschillende templates waar u direct mee aan de slag kunt. Handig voor verschillende toepassingen op uw website! Met de gratis versie kunt u maximaal vijf visuals opslaan op uw account. Met een PRO-account geniet u van meerdere voordelen, waaronder onbeperkte opslag, de mogelijkheid om ontwerpen in mappen op te slaan en hogere kwaliteit visuals.

#3 Venngage

Nog zo'n handige tool, is Vennage. Deze tool werkt ook met templates, waarvan een gedeelte gratis gebruikt kan worden en een gedeelte alleen voor business-gebruikers beschikbaar is. De website begon met infographics, maar inmiddels is het mogelijk om complete collages, mindmaps, presentaties, brochures en nog meer dan 25 andere soorten visuals te ontwerpen. Uw favoriete templates kunt u zelfs 'liken', zodat u deze makkelijker terug kunt vinden. Let wel op: bij de gratis versie bevatten uw ontwerpen het logo van Venngage. Daarnaast is het niet mogelijk om uw ontwerpen te exporteren als PNG of PDF.

#4 Freepik

Zoekt u vectoren voor uw infographics? Bij Freepik vindt u er duizenden! Het nadeel is wel dat deze website geen online tool biedt waarmee u de vectoren kunt bewerken. Daarvoor is het helaas noodzakelijk om een programma als Adobe Illustrator te gebruiken. Als uw bedrijf daarover beschikt en u de nodige kennis van Adobe heeft, is Freepik zeker een aanrader. U heeft meteen een goede basis voor uw infographic en heeft deze binnen no time in elkaar gezet. Een ander voordeel is dat het grootste deel gratis te downloaden is en u slechts voor een klein deel van de vectoren een premium account nodig heeft.

#5 Flaticon

Flaticon is net als Freepik een website waar u vectoren kunt vinden. Het grote verschil met Freepik is dat Flaticon alleen iconen aanbiedt. De meesten hiervan zijn gratis te downloaden in verschillende bestandsformaten, fijn! Daarnaast is het aanbod zeer ruim: voor elk onderwerp zijn verschillende iconen in diverse stijlen te vinden. Een mooie toevoeging voor uw website en de content die u hiervoor wil ontwikkelen.

#6 Powtoon

Iets uitleggen aan uw doelgroep? Dat kan heel goed met een korte animatie. Deze trekt de aandacht en blijft lang hangen. Leuk en effectief voor uw doelgroep en uzelf. Bent u zelf geen ster in het ontwerpen van animaties? Met Powtoon komt u een heel eind: deze tool bevat standaard elementen waar u zelf een animatie mee creëert en waar u zelf tekst en muziek aan toevoegt. De gratis versie biedt verschillende mogelijkheden, u kunt uw abonnement ook upgraden voor nog meer opties.

#7 Pixabay

Gratis stockfoto's zijn altijd handig! Pixabay is een website die u in deze behoefte kan voorzien. De collectie bestaat uit meer dan 1,4 miljoen door gebruikers aangeleverde afbeeldingen. Deze zijn gratis te downloaden en te gebruiken, voor zowel persoonlijke als commerciële toepassingen.

#8 Unsplash

Unsplash is uitgegroeid tot een van de populairste gratis stockfoto websites met meer dan 500.000 gratis afbeeldingen van topkwaliteit. De foto's zijn modern, uniek en hebben een frisse uitstraling.

#9 Pexels

Pexel biedt gratis afbeeldingen aan die origineel en modern zijn. Op deze website vindt u honderdduizenden door gebruikers ingezonden foto's. Foto's van Pexels zijn gratis en zonder attributie vereisten voor commerciële toepassingen te gebruiken.

#10 Giphy

GIF's doen het altijd goed en zeggen veel met slechts een paar seconden beeld. Giphy is een zoekmachine voor geanimeerde GIF's. Blader door een grote database van content of maak uw eigen GIF's via de 'create'-functie.

#11 GIMP

Foto's en ander beeld bewerken? De gratis online tool GIMP is qua functionaliteiten te vergelijken met Adobe Photoshop. Alle meest voorkomende bestandsformaten zoals .jpeg, .png en zelfs .psd worden ondersteund.

#12 Compress JPEG

Van grote bestanden kan uw website erg traag worden en dat is natuurlijk niet uw bedoeling. Toch wil u afbeeldingen van goede kwaliteit aanbieden. Hoe pakt u dat het beste aan? De online tool Compress JPEG is daar erg handig voor. U ziet meteen wat het kwaliteitsverlies is en kunt dit gemakkelijk naar boven en beneden aanpassen.

#13 PNG Tree

Allemaal leuk en aardig die stockfoto's, maar zoekt u eigenlijk afbeeldingen zonder achtergrond? Bij PNG Tree vindt u de leukste transparante afbeeldingen. Daarnaast worden er ook vectoren aangeboden, bijvoorbeeld gave teksteffecten, achtergronden en illustraties. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen!

#14 Gravit

Een presentatie, poster, of ander grafisch ontwerp maken? Gravit Designer is een ideale tool om hier mee aan de slag te gaan. De gratis versie biedt veel mogelijkheden qua templates. Toch toe aan meer mogelijkheden? Probeer de PRO-versie twee weken gratis en ontdek de extra opties die tegen betaling beschikbaar zijn.

#15 Adobe Spark

Op zoek naar een leuke tool waarbij u creatief kunt zijn met teksten? Dan is Adobe Spark iets voor u! De mogelijkheden zijn eindeloos: Spark geeft meteen verschillende voorbeelden van hoe uw ontwerp eruit zou kunnen zijn. Inclusief mogelijke achtergronden en diverse aanpassingsmogelijkheden. Met een paar simpele klikken verandert u de grootte, de positie, het lettertype en de kleur naar eigen inzicht. Leuk om mee te experimenteren vanwege de vele interessante opties. Zo kan Spark de kleuren van uw tekst automatisch matchen met de afbeelding die u gebruikt. Het is zelfs mogelijk om video's te maken met deze tool.

#16 Vecteezy

Gratis vectorafbeeldingen zoals illustraties, iconen en patronen vindt u bij Vecteezy. De meeste zijn gratis te downloaden en het aanbod is ruim. Voor iedere stijl en ieder visueel middel dat u wilt ontwerpen, vindt u wel passende vectoren op deze website. Het nadeel is wel dat u nog een betaald programma als Adobe Illustrator nodig heeft om de vectoren te bewerken tot het visuele middel dat u voor ogen heeft.

#17 StockSnap

De foto's van StockSnap kunt u gratis gebruiken, zowel privé als voor commerciële projecten. Met de zoekfunctie vindt u precies die foto die u in uw hoofd heeft voor uw website, handig! Bekijk ook eens de trending foto's voor nog meer inspiratie.

#18 Negative Space

Voor net even die andere foto dan u gewend bent, brengt u een bezoekje aan de website van Negative Space. De foto's zijn gratis te gebruiken voor persoonlijk en commercieel gebruik. Zoek in de verschillende categorieën of op een zoekwoord dat bij uw website past.

#19 DesignBold

Een andere leuke online tool om zelf visuals te ontwerpen is DesignBold. Deze tool heeft ook een ruime selectie aan (gratis) stock foto's. Ook is het aanbod aan templates erg uitgebreid en divers. De meeste functies zijn gratis, wie net wat extra wil kan een betaald abonnement nemen tegen een maandelijkse vergoeding.

#20 FlexClip

Leuke video's maakt u eenvoudig met FlexClip. Kies uit een aantal templates of 'start from scratch'. Voor zowel zakelijk als privé gebruik zijn er passende ontwerpen te vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus probeer deze tool zeker uit!

#21 Desygner

In de Google Play Store en App Store is de handige app Desygner te downloaden. Hiermee kunt u op uw telefoon allerlei typen content ontwerpen met een mooi resultaat. De keuze uit templates is reuze. Deze app wordt ook wel een 'Canva-ervaring on the go' genoemd. Ideaal voor als u veel onderweg bent en via mobiele devices aan de slag wilt met designs.

#22 Place it

Tot slot is Place it een handige website voor mock-ups, logo's, templates en animatievideo's, kortom: genoeg verschillende toepassingen. Of u dus een video wil maken of uw ontwerp op een t-shirt wilt tonen; met deze tool kan het allemaal!

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!