Places logo
Menu

19 september: Dag van de Diëtist. Zo is het gesteld met de online veiligheid van diëtisten

19 september: Dag van de Diëtist. Zo is het gesteld met de online veiligheid van diëtisten

Vandaag organiseert de Nederlandse Vereniging van Diëtisten de Dag van de Diëtist. Veel diëtistenpraktijken houden op deze dag een open huis waarbij gratis metingen worden aangeboden. Ook zijn er diëtisten die rondleidingen geven in de supermarkt en daarbij gezonde producten aanwijzen. De Nederlandse Vereniging van Diëtisten wil met deze dag de diëtist meer bekendheid geven en duidelijk maken wat de diëtist voor u kan betekenen. Dit artikel wijdt zich aan diëtisten en online gezondheid van hun websites.

Branche ontwikkelingen

In de huidige maatschappij staat voeding in het middelpunt van de sociale, maatschappelijke en medische belangstelling. Het is een onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Deze belangstelling komt onder meer voort uit een wens om lang en gezond te leven. Diëtisten hebben daardoor te maken met een veranderende zorgvraag. Diëtisten zijn voedseldeskundigen die adviezen en begeleiding verzorgen aan cliënten die hun eetpatroon willen veranderen met als doel hun gezondheid te verbeteren. Een van de veranderende zorgvragen gaat over het toenemende belang van preventie en zelfmanagement. Dit leidt tot een taakverschuiving voor diëtisten. Een voorbeeld hiervan is de inzet van e-health.

Het belang van e-health

E-health staat voor toepassingen die gebruikmaken van informatie- en communicatietechnologieën om gezondheidszorg te ondersteunen en te verbeteren. De inzet van e-health draagt onder andere bij aan het voorlichten, informeren en ondersteunen bij zorggerelateerde kwesties. Het legt verbinding tussen zorgverleners onderling, maar nog belangrijker; tussen zorgverleners en de cliënt. Het gebruik van ICT en e-health is van invloed op de beroepsuitoefening van diëtisten. Het is daarom van belang dat diëtisten zich toeleggen op het ontwikkelen van veilige online toepassingen om cliënten zo goed mogelijk te kunnen voorzien in hun behoeftes.

Dit artikel gaat in op de online veiligheid en responsiveness van websites binnen de diëtisten branche. Allereerst wordt het belang van de twee thema's uitgediept en vervolgens worden de uitkomsten van een steekproef onder websites van diëtisten beschreven.

Safety first met SSL-certificaat

Een veilige website herkent u aan het slotje vooraan de adresbalk, gevolgd door 'HTTPS'. Dit staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en verschijnt in de URL wanneer een website is beveiligd met een SSL-certificaat. Beveiligde websites beschikken over een SSL-certificaat die de HTTPS verbinding tot stand brengen. SSL staat voor Secure Sockets Layer. Dit is in principe de standaard technologie om een internetverbinding te beveiligen. Het zorgt ervoor dat uw data beveiligd en onherkenbaar is tegen derden.

Mobielvriendelijke website: responsiveness

De mate van responsiveness toont aan of een website meeschaalt naar de grootte van het device waarmee de website wordt geopend. Denk hierbij aan een desktop, tablet of smartphone. Een responsive website vergroot de leesbaarheid en gebruikersgemak. Dus geen gepriegel meer op het schermpje van uw smartphone. Een responsive website leidt tot meer gebruikers verkeer via de smartphone. Sterker nog, het aantal zoekopdrachten in Google via mobiel overstijgt het aantal via een desktop. Nog een reden om uw website mobielvriendelijk te maken met een responsive webdesign. Daarnaast stelt Google eisen aan websites, waarbij sites met goede content inspelen op de behoefte van websitebezoekers hoger eindigen in de zoekresultaten dan websites die hier niet aan voldoen.

Uitkomsten steekproef websites van diëtisten

Telefoonboek.nl is een online bedrijvengids waar 405 diëtisten staan ingeschreven. Van deze diëtisten zijn 320 websites door Places Nieuws geanalyseerd op veiligheid en responsiveness. Places Nieuws wil met de uitkomsten het belang van online veiligheid en vindbaarheid aantonen. De uitkomsten van deze steekproef vormen een indicatie en zijn daardoor niet een representatief beeld voor de algehele branche.

Beveiliging

Uit de eerste analyse bleek dat het merendeel van de websites van diëtisten hun beveiliging prima op orde is. Namelijk 58 procent van de geanalyseerde websites was beveiligd met een SSL-certificaat. Daartegenover had 21 procent hun website niet op orde tegen kwaadaardige derden. Van de overige procenten waren de gegevens niet bekend. Places Nieuws hecht waarde aan een veilige digitale omgeving. Een beveiligde website biedt klanten meer vertrouwen in uw bedrijf, voorkomt cyberaanvallen en eindigt hoger in de zoekresultaten van Google.

Responsiveness

De tweede analyse had betrekking op de responsiveness van de diëtisten websites. Uit de resultaten bleek dat slechts 19 procent van de geanalyseerde websites over een responsive website beschikken en 81 procent over een niet-responsive website beschikken. Deze uitkomsten laten zien dat het merendeel van de geanalyseerde diëtisten websites niet meeschaalt naar het gebruikte device van de bezoeker, wat de leesbaarheid en gebruiksgemak negatief beïnvloedt. Naast gebruiksgemak voor bezoekers biedt een responsive website meer voordelen. Zo trekt u meer bezoekersverkeer via de smartphone en tablet en wordt u door Google hoger geïndexeerd in de zoekresultaten, wat uiteindelijk bijdraagt aan een verbeterde online vindbaarheid.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!