Places logo
Menu

Vijf tips om te ondernemen zonder verspilling in de circulaire economie

Vijf tips om te ondernemen zonder verspilling in de circulaire economie

Kleding gooit u weg wanneer het versleten is. Vaak wordt dit verbrand, wat leidt tot een enorme uitstoot. Maar wist u dat sommige merken kleding verbranden wanneer ze niet verkocht worden? Dit economische model leidt tot uitstoot en is belastend voor het milieu. Daarnaast worden tijdens de productie grondstoffen gebruikt die de aarde uitputten. Een alternatief richt zich op duurzame energiebronnen en economisch, sociaal én natuurlijk kapitaal. Dit alternatief wordt aangeduid met de term circulaire economie.

Wat is de circulaire economie?

De circulaire economie is een alternatief op de lineaire economie. De lineaire economie is de economie zoals we die nu kennen, en zoals deze wordt aangeleerd op scholen. Het is de economie waarin bedrijven streven naar steeds meer winst, terwijl natuurlijke grondstoffen steeds verder uitgeput worden. De aarde is niet onuitputtelijk, wat betekent dat dit niet voor altijd zo door kan gaan. Diverse trends in de economie bieden een alternatief: de deeleconomie, bio-based economie en ook de circulaire economie. De circulaire economie is een duurzame(re) economie waarbij deze natuurlijke bronnen niet worden uitgeput. Het gaat om closing the loops, oftewel, een systeem waarin materialen opnieuw worden gebruikt en langer mee kunnen.

Wat doet een circulair bedrijf?

Wat doet een circulair bedrijf dan precies? Het gaat niet alleen om het hergebruiken van materiaal, maar om het creëren van een duurzaam systeem. In het model hieronder wordt weergegeven wat het verschil is tussen de lineaire economie en de circulaire economie. In een lineaire economie worden grondstoffen verwerkt tot product en vervolgens weggegooid als afval. Als optie hiervoor wordt hergebruik genoemd, waarbij materiaal dat hergebruikt kan worden opnieuw wordt gebruikt voor productie. Overig materiaal wordt weggegooid. De circulaire economie gaat een stap verder en is zo ontworpen dat er geen afval meer kan zijn, zero waste. Al het materiaal moet hergebruikt kunnen worden. Dit kan zijn door producten tijdig op te knappen zodat deze langer mee kunnen, maar kan ook betekenen dat producten volledig uit elkaar gehaald moeten worden zodat losse componenten in andere producten hergebruikt kunnen worden. Een circulair bedrijf investeert dan ook in deze loops om de levensduur van een product te verlengen en gerecycled materiaal te gebruiken en hergebruiken.

Bron: Government.nl

Tips voor het starten met circulair ondernemen

Hoe kunt u het beste starten met circulair ondernemen? Places Nieuws heeft zich hierin verdiept en zet enkele tips op een rij:

1. Begrijp Circular Business Models (CBM)

Het business model toont hoe de principes van de circulaire economie de basis kunnen vormen voor uw bedrijf. Er worden vijf typen modellen onderscheiden.

  • Herstellen en recycling: Denk bijvoorbeeld aan supermarkten die producten afprijzen die nog maar beperkt houdbaar zijn om verspilling tegen te gaan.
  • Circulaire supply chain: Een voorbeeld is schoenenbedrijf Timberland dat samenwerkt met een bandenfabrikant om versleten banden te hergebruiken voor schoenen.
  • Deel platforms: Het delen van capaciteit die (nog) niet benut wordt. Denk aan platformen zoals Uber of AirBnB.
  • Verlengen van levensduur van een product: Producten kunnen hersteld worden zodat deze langer meekunnen. Dit betekent dat zij aan het einde van hun levensduur niet weggegooid worden, maar worden hersteld.
  • Producten als services: Het gaat niet om het verkopen van producten, maar om het leveren van diensten. Hebben mensen echt een auto nodig of willen ze vervoer, wat een service is? Een voorbeeld is Spotify, waarbij mensen muziek kunnen streamen zonder zelf CD's te hoeven kopen

2. Verkoop uw product als service

U hoeft geen baanbrekende innovatie te fabriceren om circulair te kunnen ondernemen. Het veranderen van het business model en het aanbieden van een bestaand product als service, kan al voldoende zijn. Denk bijvoorbeeld aan leasen of verhuren, in plaats van het verkopen van producten.

3. Los problemen van klanten op

Producten en services van de circulaire economie werken het beste wanneer deze zo gepositioneerd worden dat zij een probleem van klanten oplossen. Geen vervoer? Boek een Uber. Ergens verblijven maar geen kamer? Boek een AirBnB. Of leg uit hoe circulair ondernemen bijdraagt aan het klimaat om het oplossingsvermogen van uw service aan te tonen.

4. Betrek de juiste personen

Wanneer u circulair wilt ondernemen, moet dit de kern zijn van uw bedrijf. Een claim van H&M om in 2030 volledig circulair te kunnen produceren moet uit de kern van het bedrijf komen en gaat niet werken wanneer dit uit een losstaande afdeling komt. Betrek daarom personen die toegewijd zijn aan uw circulaire idee.

5. Meet uw succes op de juiste manier

De standaard metrics om uw succes te meten, zijn nu misschien minder geschikt. Door te werken met circulaire principes kunnen voordelen ontstaan die niet monetair uit te drukken zijn. Een circulair bedrijf kan succes bijvoorbeeld meten aan behoud van werknemers in plaats van winst.

Voorbeelden

Enkele grote bedrijven investeren in de circulaire economie. Onder andere Adidas en H&M zijn vooruitstrevend op dit gebied. Adidas minimaliseert uitstoot en verspilling tijdens productie van de producten. Zo heeft het bedrijf in 2018 meer dan 5 miljoen paar schoenen verkocht van gerecycled plastic. Daarnaast ontwikkelen zij nu ook kleding gemaakt van gerecycled plastic. Ook PUMA heeft recent aangekondigd een duurzame collectie te lanceren die gemaakt is van plastic flesjes. H&M trekt circulariteit door in de strategie van het bedrijf en streeft ernaar om in 2030 volledige circulair en gerecycled te zijn.

Circulaire start-ups in Nederland

Ook in Nederland zijn ondernemers actief bezig met de circulaire economie. Enkele start-ups in Nederland die hun bedrijf om dit concept heen bouwden:

Fruitleather

De naam zegt het al: leer van fruit. Restanten van fruit worden gebruikt voor mode, schoenen en bekleding. Zo heeft dit bedrijf een tent gemaakt van mango-resten. Het proces is eco-friendly en draagt bij aan het verminderen van verspilling. Ook zorgt het ervoor dat minder dieren geslacht hoeven te worden voor de productie van leer.

Kromkommer

Ook dit bedrijf houdt zich bezig met het 'afval' van groenten en fruit. 10% van het groente en fruit wordt verspild omdat het er niet goed uitziet. Denk aan kromme komkommers of te kleine paprika's. Kromkommer gaat deze verspilling tegen en maakt er producten van. In 2018 hebben zij 60.000 kromme groenten gered.

Fairphone

De fairphone wordt omschreven als de eerste ethische, modulaire smartphone met een volledig eerlijke productieketen. De levenscyclus van de telefoon moet een positief effect hebben op werkomstandigheden en leefomgeving. Dit gaat om een duurzaam ontwerp, eerlijke materialen, goede werkomstandigheden en hergebruik en recycling.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!