Places logo
Menu

Websites voor kleine ondernemingen

Websites voor kleine ondernemingen

Websites zijn voor ondernemers vrijwel onmisbaar geworden. Veel Nederlandse bedrijven hebben een eigen website. Het gaat dan voornamelijk om grote bedrijven. Kleinere bedrijven in de ambachtelijke sector zijn veel minder vaak op het internet te vinden. Dat is jammer, want websites kunnen van toegevoegde waarde zijn! Places.nl licht voor u toe waarom een website ook voor uw onderneming van belang kan zijn en legt u uit hoe ook u eenvoudig een website kunt maken voor uw bedrijf.

Een website, waarom?

Websites zijn tegenwoordig van groot belang voor het succes van een onderneming. Uw website is de eerste indruk die mensen van u hebben. Steeds meer mensen zoeken via online zoekmachines eerst informatie over een winkel voordat zij deze daadwerkelijk bezoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over het assortiment, contactgegevens of openingstijden van de winkel. Nooit was het gemakkelijker om informatie op te zoeken vanuit de luie stoel. Maar heeft uw bedrijf nog geen digitale voetstappen achtergelaten, dan kunnen mensen u niet vinden en loopt u (potentiële) klanten mis. Daarom is het belangrijk dat ook uw onderneming op het internet te vinden is. Andere redenen om een website te hebben zijn de beschikbaarheid van uw bedrijf. Ook buiten de standaard kantoortijden kan een website uw klanten van informatie voorzien. In tegenstelling tot uzelf is een website dus wel 24 uur per dag beschikbaar. Daarnaast kunt u met een website nagaan hoeveel bezoekers uw website bezoeken, hoeveel tijd zij er spenderen en welke pagina's het meeste bezocht zijn.

Een website maken

Een website maken hoeft tegenwoordig niet moeilijk te zijn. Ook hoeft er geen groot prijskaartje aan te hangen. Een website hoeft daarnaast ook niet groot te zijn of over heel veel opties te beschikken. Het is maar waar u en uw bedrijf behoefte aan hebben. Ga voor uzelf na: Wat is het doel van de website? Naar welke informatie is de klant op zoek? Heeft u nog specifieke wensen over de vormgeving van de pagina? Wilt u het onderhoud zelf regelen, of geeft u deze taak liever uit handen? Dit hangt samen met de te toe te passen technieken in de website. Daar vindt u hier meer informatie over. Voor het maken van een website zijn in ieder geval drie basis ingrediënten nodig: een domeinnaam, een content management systeem (CMS) en een web hosting service. Een domeinnaam is uw internetadres, bijvoorbeeld 'www.telefoonboek.nl'. Zonder dit adres is uw website niet te bezoeken. Met een CMS-systeem beheert u de inhoud van uw website. Een web hosting service zorgt er vervolgens voor dat uw website via een webserver op het internet online staat. Wilt u zelfstandig een website bouwen maar heeft u weinig programmeerkennis, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij Wordpress.com.Wordpress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld, en wordt daarnaast vaak als het gebruiksvriendelijkst gezien.Wordpress beschikt over een uitgebreid assortiment aan lay-outs waar u uit kunt kiezen, en biedt daarnaast beginnerspakketten, premiumpakketten en zakelijke pakketten aan. Met het zakelijke pakket maakt u voor € 240,- per jaar een website met onbeperkte opslagruimte, geen advertenties van derden en kunt u zelf uw design aanpassen.Meer informatie over Wordpress vindt u hier.

Een voorbeeld: een website in enkele stappen

Hoe eenvoudig het maken van een website is ziet u aan de hand van de onderstaande afbeeldingen. In enkele stappen heeft ook u een website opgezet:

Stap 1

Navigeer naar https://nl.wordpress.com/ en klik op de knop 'Aan de slag'.

Stap 2

Voer uw gegevens in in onderstaande velden en kies welk blogadres u wilt hebben (wordpress.com, .com, .net, .org, .co of .me). Scroll vervolgens naar beneden, kies een pakket (beginner, premium of business) en klik op 'Creëer blog'.

Wordpress

Stap 3

Kies een blogtitel en een onderschrift. Het onderschrift is optioneel, maar wel handig, dit wordt namelijk in het tabblad weergegeven. In onderstaand voorbeeld wordt dus 'Websitemakenmetwp | Makkelijk een website maken met WordPress' weergegeven. Klik vervolgens op 'volgende stap'.

WordpressTitel

Stap 4

Kies een thema. U kunt hier zelf nog aanpassingen in maken. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van thema's die u bij Wordpress kunt kiezen. Klik op de naam om een sjabloon van het thema te bekijken, u ziet dan welke mogelijkheden u heeft en hoe een website met dit thema eruit zou kunnen zien.

Stap 5

Vervolgens krijgt u de optie om uw geposte berichten meteen via social media te publiceren.

Stap 6

U kunt nu uw eerste bericht schrijven. Klik hiervoor op 'tekst'.

WordpressBericht

Stap 7

Er verschijnt nu een tekstvak. Hier kunt u uw eerste bericht creëren. Wilt u een foto toevoegen, kies dan 'plaats foto'. Het is aan te raden om ook tags toe te voegen, dit komt de overzichtelijkheid en vindbaarheid van uw website ten goede. Bent u een loodgietersbedrijf en schrijft u bijvoorbeeld over sanitair, dan zou 'sanitair' uw tag zijn. Alle volgende berichten die hiermee te maken hebben, kunt u in het vervolg ook met 'sanitair' taggen. Wordt er dan vervolgens door de bezoeker van de site op deze tag geklikt, dan worden alle bijbehorende berichten getoond.

Stap 8

Na het bevestigen van uw e-mailadres kunt u daadwerkelijk gebruik maken van uw website. In onderstaand voorbeeld vindt u het dashboard van uw website. Vanaf hier verandert u de inhoud van uw website op gemakkelijke wijze. Om een bericht te plaatsen klikt u op het kopje 'Posts', of u maakt gebruikt van de optie 'Quick Draft'.

WordpressDashboard

U komt dan in een scherm terecht waarin u de tekst van uw bericht kunt aanpassen. Rechts in de hoek ziet u wat de status van uw bericht is, bijvoorbeeld voor wie het bericht zichtbaar is. U kunt ook een later tijdstip instellen waarop u het bericht plaatst. Klik vervolgens op 'Publish'. U publiceert dan uw eerste bericht.

Stap 9

Het design van het gekozen thema van uw website, kunt u naar wens aanpassen. Maakt u gebruik van het beginnerspakket, dan kunt u voor €24 kunt u andere kleurenpaletten kiezen en de lettertypen aanpassen. Bij het premium- en businesspakket beschikt u standaard over deze opties. Maar u kunt ook een webhostingbedrijf zoals VIP internet inschakelen. U kiest dan in overleg welke software u wilt gebruikenen het webhostingbedrijf verzorgt de installatie voor u. U gaat dan zelf aan de slag met de website en kunt in het geval van vragen bij het webhostingbedrijf terecht. Weet u niet goed welk pakket het beste bij u past, dan kunt u de keuzehulp inschakelen. De toegevoegde waarde van een dergelijk webhostingbedrijf is dus de persoonlijke begeleiding die u krijgt bij het maken van uw website. Dit kost u enkele tientjes per jaar. U kunt natuurlijk ook het maken van een website overlaten aan een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Dit is doorgaans de duurdere optie, u betaalt voor een kleinzakelijke website eenmalig tussen de 325 en 950 euro. Daarnaast komen er maandelijkse kosten bij voor het onderhoud en de ondersteuning van uw website, vaak rond de € 10,- per maand. Het uitbesteden van een website is dus financieel gezien een grotere website investering dan zelf met een CMS-pakket aan de slag te gaan, maar daar krijgt u dan wel wat voor terug. U bespaart tijd want u hoeft alleen de inhoud aan te leveren. En bovendien hoeft u niets van programmeren af te weten, want dat wordt voor u gedaan. Desgewenst kunt u de teksten in uw website zelf wijzigen. Heeft u eenmaal gekozen of u uw website zelf maakt of liever uitbesteedt, dan is het zaak om u onder andere op de inhoud van de pagina en de gebruiksvriendelijkheid van uw websitete richten. Ook moet u erg voor zorgen dat de website vindbaar te maken voor uw klanten. Als klanten op zoek gaan naar uw bedrijf, dan is het natuurlijk fijn als uw site hoog in de lijst van zoekresultaten komt te staan.Door zoekmachineoptimalisatie (ook wel SEO) toe te passen, vergroot u de kans dat klanten naar uw website komen. Enkele mogelijkheden zijn samenwerken met andere websites, reageren op weblogs, sociale netwerken opbouwen en het weergeven van uw website op Telefoonboek.nl.Telefoonboek.nl is namelijk gespecialiseerd in het helpen van bedrijven om online goed vindbaar te zijn. Omdat Telefoonboek.nl bij veel zoektermen hoog in de zoekresultaten scoort, wordt er vaak op de link naar Telefoonboek.nl geklikt.U kunt uw bedrijfsgegevens heel gemakkelijk toevoegen of aanpassen door het aanmaken van een account op Places.nl. Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die Telefoonboek.nl biedt om uw bedrijf online beter vindbaar te maken? Wij geven u hierover graag advies. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met Telefoonboek.nl via 024 3555 299.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!