Websites voor kleine ondernemingen

Websites zijn voor ondernemers vrijwel onmisbaar geworden. Veel Nederlandse bedrijven hebben een eigen website. Het gaat dan voornamelijk om grote bedrijven. Kleinere bedrijven in de ambachtelijke sector zijn veel minder vaak op het internet te vinden. Dat is jammer, want websites kunnen van toegevoegde waarde zijn! Places.nl licht voor u toe waarom een website ook voor uw onderneming van belang kan zijn en legt u uit hoe ook u eenvoudig een website kunt maken voor uw bedrijf.
Een website, waarom?
Websites zijn tegenwoordig van groot belang voor het succes van een onderneming. Uw website is de eerste indruk die mensen van u hebben. Steeds meer mensen zoeken via online zoekmachines eerst informatie over een winkel voordat zij deze daadwerkelijk bezoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatie over het assortiment, contactgegevens of openingstijden van de winkel. Nooit was het gemakkelijker om informatie op te zoeken vanuit de luie stoel. Maar heeft uw bedrijf nog geen digitale voetstappen achtergelaten, dan kunnen mensen u niet vinden en loopt u (potentiële) klanten mis. Daarom is het belangrijk dat ook uw onderneming op het internet te vinden is. Andere redenen om een website te hebben zijn de beschikbaarheid van uw bedrijf. Ook buiten de standaard kantoortijden kan een website uw klanten van informatie voorzien. In tegenstelling tot uzelf is een website dus wel 24 uur per dag beschikbaar. Daarnaast kunt u met een website nagaan hoeveel bezoekers uw website bezoeken, hoeveel tijd zij er spenderen en welke pagina's het meeste bezocht zijn.
Een website maken
Een website maken hoeft tegenwoordig niet moeilijk te zijn. Ook hoeft er geen groot prijskaartje aan te hangen. Een website hoeft daarnaast ook niet groot te zijn of over heel veel opties te beschikken. Het is maar waar u en uw bedrijf behoefte aan hebben. Ga voor uzelf na: Wat is het doel van de website? Naar welke informatie is de klant op zoek? Heeft u nog specifieke wensen over de vormgeving van de pagina? Wilt u het onderhoud zelf regelen, of geeft u deze taak liever uit handen? Dit hangt samen met de te toe te passen technieken in de website. Daar vindt u hier meer informatie over. Voor het maken van een website zijn in ieder geval drie basis ingrediënten nodig: een domeinnaam, een content management systeem (CMS) en een web hosting service. Een domeinnaam is uw internetadres, bijvoorbeeld 'www.telefoonboek.nl'. Zonder dit adres is uw website niet te bezoeken. Met een CMS-systeem beheert u de inhoud van uw website. Een web hosting service zorgt er vervolgens voor dat uw website via een webserver op het internet online staat. Wilt u zelfstandig een website bouwen maar heeft u weinig programmeerkennis, dan kunt u bijvoorbeeld terecht bij Wordpress.com.Wordpress is het populairste content management systeem (CMS) ter wereld, en wordt daarnaast vaak als het gebruiksvriendelijkst gezien.Wordpress beschikt over een uitgebreid assortiment aan lay-outs waar u uit kunt kiezen, en biedt daarnaast beginnerspakketten, premiumpakketten en zakelijke pakketten aan. Met het zakelijke pakket maakt u voor € 240,- per jaar een website met onbeperkte opslagruimte, geen advertenties van derden en kunt u zelf uw design aanpassen.Meer informatie over Wordpress vindt u hier.
Een voorbeeld: een website in enkele stappen
Hoe eenvoudig het maken van een website is ziet u aan de hand van de onderstaande afbeeldingen. In enkele stappen heeft ook u een website opgezet:Stap 1
Navigeer naar https://nl.wordpress.com/ en klik op de knop 'Aan de slag'.
Stap 2
Voer uw gegevens in in onderstaande velden en kies welk blogadres u wilt hebben (wordpress.com, .com, .net, .org, .co of .me). Scroll vervolgens naar beneden, kies een pakket (beginner, premium of business) en klik op 'Creëer blog'.
Stap 3
Kies een blogtitel en een onderschrift. Het onderschrift is optioneel, maar wel handig, dit wordt namelijk in het tabblad weergegeven. In onderstaand voorbeeld wordt dus 'Websitemakenmetwp | Makkelijk een website maken met WordPress' weergegeven. Klik vervolgens op 'volgende stap'.
Stap 4
Kies een thema. U kunt hier zelf nog aanpassingen in maken. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van thema's die u bij Wordpress kunt kiezen. Klik op de naam om een sjabloon van het thema te bekijken, u ziet dan welke mogelijkheden u heeft en hoe een website met dit thema eruit zou kunnen zien.