Places logo
Menu

Partners krijgen meer verlof na geboorte vanaf volgend jaar

Partners krijgen meer verlof na geboorte vanaf volgend jaar

Na veel protest uit het land komt Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees nu dan eindelijk officieel met een wet die de partner van een kersverse moeder meer verlof gunt. Momenteel is het nog zo dat de partner nog maar twee dagen betaald verlof krijgt.

WIEG

Minister Koolmees presenteert zijn plannen vandaag op de Negenmaandenbeurs. De nieuwe wet, die toepasselijk de toepasselijke afkorting WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof) draagt, biedt de partner van de moeder van het pasgeboren kind één hele week betaald verlof. Daarnaast heeft deze persoon recht op vijf weken extra verlof, waarin 70% van het gebruikelijke loon uitbetaald wordt. De week volledig betaald verlof kan tot vier weken na de bevalling opgenomen worden en de vijf extra weken kunnen binnen een half jaar opgenomen worden. De verandering moet volgend jaar al van kracht gaan.

Regeerakkoord

De plannen voor de uitbreiding van het partnerverlof werden in het regeerakkoord al bekendgemaakt. Toen werd aangegeven dat aan het bestaande betaalde kraamverlof van twee dagen per 1 januari 2019 drie dagen betaald ouderschapsverlof toegevoegd zouden worden. Op die drie dagen heeft de partner nu ook al recht, alleen is dat nu nog onbetaald.

Ook werd vermeld dat er vanaf juli 2020 ruimte zou zijn voor een grotere uitbreiding van het kraamverlof voor partners, namelijk vijf extra weken waarin maximaal 70% van het loon uitbetaald zou worden. Het lijkt erop dat deze plannen dus waargemaakt zullen worden.

Advies

De Sociaal-Economische Raad (SER) wilde eigenlijk dat partners zes weken volledig doorbetaald worden tijdens hun kraamverlof. Het lijkt erop dat Minister Koolmees dit advies dus niet opvolgt.

Band tussen ouder en kind

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaf al eerder aan dat hij uitbreiding van het partnerverlof belangrijk vindt vanwege de kansen die het vrouwen op de arbeidsmarkt oplevert en de band tussen de partner en het kind. Bovendien vindt hij dat Nederland sterk achterloopt op andere landen. Tijdens zijn verschijning op de Negenmaandenbeurs voegde hij daar nog aan toe: "Daardoor ontstaat er een betere start voor moeder, partner en kind. De taken in en rond het huis en het werk worden daarmee vanaf het begin beter en eerlijker verdeeld en daar worden later de vruchten van geplukt."

Vaders

Tijdens zijn verschijning op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam ging hij, tijdens het Papaklas College waar hij aanschoof, ook in gesprek met (aanstaande) vaders over het verlof en de verdeling van de zorgtaken thuis.

Even veel verlof voor moeder en partner

Een zwangere vrouw kan momenteel in totaal zestien weken verlof opnemen. Waarvan zes weken traditioneel gezien zwangerschapsverlof is en tien weken bevallingsverlof, die na de bevalling opgenomen wordt. De vrouw mag de verdeling hiervan zelf invullen. Sinds 2015 mag na zes weken bevallingsverlof de rest van de verlofdagen verspreid over 30 weken opgenomen worden. Er is ook wel gepleit voor evenveel verlof voor de partner als voor de vrouw, maar zover zijn we in Nederland dus nog niet.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!