Places logo
Menu

Inkomstenbelasting 2018: dit moet u weten als ondernemer

Inkomstenbelasting 2018: dit moet u weten als ondernemer

Sinds 1 maart zijn de digitale loketten van de Belastingdienst geopend voor de aangifte van 2018. De belastingen voor ondernemers zijn veelal dezelfde als die voor consumenten. Wel gelden er andere regels, en komt er bij de belasting voor bedrijven vaak wat meer administratie om de hoek kijken. Dit komt omdat ondernemers zelf de Belastingdienst moeten informeren over hun inkomsten waarover ze belasting moeten betalen. Als ondernemer heeft u geen werkgever die een deel van uw belasting al voor u achterhoudt. Places.nl zet alle feiten voor u op een rijtje wat u moet weten over de inkomstenbelasting van 2018.

Bent u ondernemer voor inkomstenbelasting?

Dat u een eigen bedrijf heeft en geregeld omzetbelasting moet betalen, betekent niet direct dat u ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Met de Ondernemerscheck van de Belastingdienst kunt u uitzoeken of uw inkomsten kunnen worden gerekend tot winst uit een onderneming. Het gaat bij de Ondernemerscheck om de volgende punten:

Maakt u winst als ondernemer en hoeveel?

Als u als ondernemer nauwelijks winst maakt, of misschien zelfs verlies, kan het zijn dat de fiscus u niet als onderneming beschouwt.

Hoe zelfstandig is uw bedrijf?

Is een geen sprake van gezagsverhouding en bepaalt u zelf hoe u uw werk uitvoert? Dan is de kans groot dat de fiscus u als ondernemer ziet.

Zit er continuïteit in uw bedrijf?

Gaat u de komende jaren zeker verder met uw bedrijf of maakt u zelf promotie? Dan bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Hoeveel tijd steekt u in uw onderneming?

Voor de Belastingdienst moet u voldoen aan het urencriterium om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. Bovendien moet uw onderneming renderend zijn. Als dit niet het geval is, vindt de Belastingdienst uw werk een hobby en worden je inkomsten als resultaat van overige werkzaamheden gezien.

Heeft u genoeg opdrachtgevers?

Heeft u meer dan drie opdrachtgevers en maakt u reclame voor meer klanten? Dan word je sneller als een ondernemer gezien.

Loopt u ondernemersrisico?

Bestaat er een kans dat uw opdrachtgevers niet betalen voor uw geleverde product of dienst? Dan loopt u ondernemersrisico en wordt u sneller als ondernemer beschouwd.

Bent u aansprakelijk voor de schulden van uw onderneming?

Heeft u een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan bent u verantwoordelijk voor de schulden van uw bedrijf en wordt u als ondernemer gezien volgens de inkomstenbelasting. Is uw bedrijf een rechtspersoon zoals een bv of nv? Dan bent u niet hoofdelijk aansprakelijk. U bent dan geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar wel voor de vennootschapsbelasting.

Ondernemer voor inkomstenbelasting

Voldoet u aan de criteria als ondernemer? Dan mag u gebruik maken van fiscale voordelen van ondernemerschap. De belangrijkste aftrekposten zijn zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-winstvrijstelling en (eventuele) reservering voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Tel uw volledige omzet bij elkaar op en trek de bedrijfskosten er vanaf. Dit zijn je zakelijke kosten zoals reiskosten, visitekaartjes of machines. Trek van het bedrag dat je overhoudt de bovenstaande aftrekposten af. Wat je overhoudt is het bedrag waarover je inkomstenbelasting betaalt.

Zorgverzekeringswet

Als ondernemer krijgt u ook te maken met de inkomensafhankelijke bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). Bij werknemers wordt dit standaard ingehouden op hun loon, maar als ondernemer krijgt u een aparte aanslag. De Belastingdienst stelt ieder jaar een percentage en een maximumbedrag vast waarover dat percentage wordt berekend. In 2018 is dat 5,65% en in 2019 is dat 5,7%.

Geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wordt u door de Belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien? Dan valt u onder de volgende twee categorieën: loon uit dienstbetrekking of resultaat uit overige werkzaamheden. Loon uit dienstbetrekking zal niet logisch klinken als ondernemer, maar het komt wel voor. De Belastingdienst ziet u dan als (fictieve) werknemer, ondanks dat u geen contract heeft. Er is bijvoorbeeld sprake van een gezagsverhouding en u wordt met vakanties en ziektes doorbetaald. Valt u onder de categorie 'resultaat uit overige werkzaamheden'? Dan wordt u volgens de fiscus niet als ondernemer gezien en ook geen werknemer voor de inkomstenbelasting. U haalt uw inkomsten uit bijverdiensten. Denk aan artiesten, gastouders, jongeren met krantenwijk bijvoorbeeld. U mag uw zakelijke kosten aftrekken, maar mag geen gebruik maken van fiscale aftrekposten. Bovendien krijgt u een aanslag voor de bijdrage aan de Zorgverzekeringswet.

Belastingaangifte uitbesteden?

Veel ondernemers hebben moeite met hun administratie of geen tijd om zich hierin te verdiepen. U kunt als ondernemer ook kiezen om uw administratie uit te besteden aan een boekhouder of accountant. Dan weet u zeker dat u geen fiscale voordelen laat liggen en je aangifte altijd goed is ingevuld.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!