Places logo
Menu

Europese landen willen strengere regelgeving voor sociale media

Europese landen willen strengere regelgeving voor sociale media

Steeds meer Europese landen willen hun regels voor sociale media aanscherpen. De aanslag in Nieuw-Zeeland die live werd uitgezonden op Facebook zorgde voor veel kritiek. Facebook zegt dat het filmpje binnen een uur is verwijderd, maar ook andere websites hadden de video gedeeld. Het is dus de vraag of het voor overheidsinstanties haalbaar is om extremistische video's snel van het internet te krijgen.

Europese regels

De commissie van het Europarlement stemt deze week over strengere regels voor extremistische inhoud op sociale media. In de toekomst zouden internetbedrijven terroristische content binnen een uur moeten verwijderen anders krijgen de bedrijven hoge boetes.

Groot-Brittannië wil toezichthouders inschakelen om gewelddadige content verbannen. Ze willen strengere regels voor internetbedrijven als Facebook, Twitter en Google: als ze er niet in slagen schadelijke inhoud te verwijderen wachten hoge boetes. Duitsland heeft al een wet die Facebook verplicht om 'duidelijk wetsovertredende' inhoud binnen 24 uur te verwijderen.

Strenge regels voor sociale media

Uit berichtgeving van de NOS blijkt dat een aantal landen buiten Europa al eerder strenge regels voor sociale media hebben opgesteld. Zo introduceerde Australië een wetgeving waarbij bedrijven 10 procent van de omzet moeten betalen als zij extremistische content laten staan. In uitzonderlijke gevallen kunnen zelfs leidinggevenden van de online platforms worden aangeklaagd. In China zijn er zwarte lijsten met woorden die op sociale media moeten worden gefilterd en kunnen bedrijven gestraft worden als zij zonder toestemming bepaalde informatie laten circuleren. Iran kent een internet politie die controleert of mensen zich aan de regels houden. Twitter, Facebook en Telegram zijn afgesloten voor Iraanse gebruikers en Instagram zal in de toekomst ook geblokkeerd worden. Rusland heeft ook kritiek op sociale media en wil graag de chatdienst Telegram blokkeren zolang het bedrijf geen encryptiesleutels wil afgeven.

Ook Canada wilt meer regelgeving op sociale media. Het land vindt dat Facebook, Twitter en Google te weinig doen om beïnvloeding van kiezers tijdens verkiezingen te voorkomen. Canada overweegt de regels aan te scherpen en gaat in oktober hiervoor naar de stembus.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!