Places logo
Menu

Belangrijke thema’s voor ondernemers tijdens de Europese Parlementsverkiezingen

Belangrijke thema’s voor ondernemers tijdens de Europese Parlementsverkiezingen

Op 23 mei worden de verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. De opkomst van stemgerechtigden in Nederland is doorgaans erg laag, in 2014 heeft slechts 37,3% van de mensen gestemd. Veel mensen hebben weinig kennis van het Europees Parlement en hebben geen idee op wat of wie ze moeten stemmen tijdens de verkiezingen. Tijd voor een opfriscursus. In dit artikel leggen we uit wat het Europees Parlement is en welke onderwerpen voor u als ondernemer van belang zijn.

Wat is het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is de enige instelling van de Europese Unie die direct door burgers wordt gekozen. Het Europees Parlement debatteert over voorstellen die door de Europese Commissie zijn opgesteld. De Europese Commissie bestaat uit 28 'eurocommissarissen' die zich bezighouden met het dagelijkse bestuur van Europa. Het Europees Parlement neemt samen met de Raad van de Europese Unie beslissingen over de voorstellen van de Europese Commissie.

De belangrijkste taken van het Europees Parlement zijn het vaststellen van Europese wetten, het vaststellen van een budget voor de Europese Unie en het controleren van de activiteiten van de Europese Unie. Twaalf keer per jaar vinden er bijeenkomsten plaats van het Europees Parlement.

Leden van het Europees Parlement

Het Europees Parlement bestaat momenteel uit 750 afgevaardigden en een voorzitter. Om de vijf jaar worden de leden gekozen door burgers van de Europese Unie. Leden van het Europees Parlement komen uit verschillende landen en nationale politieke partijen. Het aantal zetels per lidstaat is gebaseerd op de bevolkingsgrootte van de Europese landen. Hoe meer inwoners een Europees land heeft, hoe meer zetels het krijgt in het Europees Parlement. Zo heeft Duitsland, het land met de meeste inwoners, 96 zetels in het Europees Parlement. Cyprus, Estland, Luxemburg en Malta hebben de minste inwoners en slechts 6 zetels per land. Nederland heeft 26 zetels in het Europees Parlement.

Hoewel het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wilt stappen gaan de Britten eind mei toch nog naar de stembus. De nieuwe brexit-datum is op 31 oktober, dat betekent dat ze tijdens de verkiezingen nog in de Europese Unie zitten. Britten kiezen 73 van de 751 Europarlementariërs. Wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie vertrekt komen de 73 zetels vrij. Nederland krijgt er dan drie bij en komt op 29 zetels uit. Daarnaast gaan er vijf naar Frankrijk en Spanje, drie naar Italië, twee naar Ierland en negen andere lidstaten krijgen er ieder één.

De leden van het Europees Parlement organiseren zich in verschillende fracties. Deze fracties zijn niet gebaseerd op het land van herkomst maar op basis van een gemeenschappelijke politieke overtuiging. Momenteel zijn er acht fracties die voortkomen uit meer dan honderd nationale politieke partijen. Lijsttrekkers uit Nederland zoals Sophie in 't Veld van D66 en Malik Azmani van VVD behoren bijvoorbeeld allebei tot de Europese fractie ALDE, Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. Hoewel de lijsttrekkers in Nederland dus tot andere partijen behoren, horen zij in het Europees Parlement wel tot dezelfde fractie. Er zijn ook leden die niet tot een bepaalde Europese fractie behoren, dit zijn de niet-ingeschrevenen. Europeanen kunnen uitsluitend stemmen op kandidaten van partijen uit hun eigen land.

Ondernemersmanifest Europese Parlementsverkiezingen

ONL voor Ondernemers is een ondernemersorganisatie die de stem van ondernemers wilt laten horen. De afgelopen maanden heeft ONL via polls, gesprekken en werkgroepen onderzocht welke thema's voor ondernemers belangrijk zijn. Deze thema's zijn opgeschreven in het Ondernemersmanifest Europese Parlementsverkiezingen 2019. ONL vindt het belangrijk dat Europarlementariërs luisteren naar ondernemers en dat ze weten welke onderwerpen zij belangrijk vinden, daarom wordt het manifest overhandigd aan kandidaat-Europarlementariërs. Het manifest bestaat uit vijf thema's:

  1. Verbeter de toegang tot Europese financieringsprogramma's voor het MKB;
  2. Verbeter de (digitale) interne markt, zorg voor een gelijk speelveld voor ondernemers;
  3. Vereenvoudig internationaal zakendoen, kom over de brug met een nieuw Europees btw-stelsel;
  4. Maak duurzaam en circulair ondernemen aantrekkelijk voor het MKB;
  5. Laat het Europees aanbestedingsbeleid beter aansluiten op het MKB.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!