Places logo
Menu

Visserijgeschiedenis terug te zien in meest voorkomende achternamen Lemmer

Visserijgeschiedenis terug te zien in meest voorkomende achternamen Lemmer

Het dorp Lemmer ligt in de Friese gemeente De Friese Meren. Het dorp kent 10.315 inwoners en is gelegen aan het IJsselmeer en de Friese meren. Lemmer was een van de belangrijkste vissersplaatsen van Nederland, voordat de Afsluitdijk en Flevoland gemaakt werden. Nu wordt Lemmer vooral drukbezocht door toeristen en andere liefhebbers van watersport. Elk jaar komen veel bezoekers af op de Lemsterweek, de feestweek van Lemmer, waarin er naast een kermis ook veel muziek is in cafés en een vuurwerkshow. Zien we de visserijgeschiedenis van Lemmer terug in de meest voorkomende achternamen van dit dorp? Lees snel verder.

Vries meest voorkomende achternaam

De achternaam Vries komt het vaakst voor in Lemmer. Vries kan zowel een patroniem als herkomstnaam zijn. Dit betekent dat de naam is afgeleid van de naam van de vader of van de herkomst van de familie. Op de tweede plek staat Jong, een adjectief. Dit betekent dat de naam is afgeleid van een bijvoeglijk naamwoord.

Visserijgeschiedenis terug te zien in achternamen

De visserijgeschiedenis van het dorp Lemmer is terug te zien in de lijst met meest voorkomende achternamen. Op de derde plek staat de achternaam Visser, wat duidt op het beroep wat men vroeger kon hebben. Bootsma staat op plek vier en is een metonymische beroepsnaam, wat betekent dat dit familienamen zijn die zijn afgeleid uit soortnamen. Een voorbeeld is Brood voor een bakker. Hier kan het duiden op Boot voor een visser.

Diversiteit aan achternamen

Er is veel diversiteit in de top 20 van Lemmer. Er zijn zowel toponiemen, adresnamen en beroepsnamen terug te vinden in de lijst. Een enkele achternaam is relatief zeldzaam binnen Nederland. Dit geldt voor de achternamen Coehoorn, Kelderhuis en Sloothaak. Sloothaak komt in Nederland net iets minder dan 300 keer voor en kan een beroepsbijnaam zijn. De naam kan zijn afgeleid van de benaming van gereedschap. Coehoorn komt net iets meer dan 200 keer voor en is gebaseerd op oude spelling. Kelderhuis komt ongeveer 150 keer voor en is een toponiem. Dit betekent dat de naam is afgeleid van waar men vandaan kwam.

Top 20 meest voorkomende achternamen in Lemmer

Benieuwd of uw achternaam veel voorkomt in Lemmer? Dit zijn de top 20 meest voorkomende achternamen in dit dorp. De lijst gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

  1. Vries
  2. Jong
  3. Visser
  4. Bootsma
  5. Dijkstra
  6. Haan
  7. Hoekstra
  8. Veen
  9. Bijl
  10. Coehoorn
  11. Dijk
  12. Berg
  13. Boer
  14. Kuipers
  15. Boersma
  16. Lammers
  17. Bakker
  18. Hornstra
  19. Kelderhuis
  20. Sloothaak

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!