Places logo
Menu

Ruim 70% websites huisartsen online beveiligd

Ruim 70% websites huisartsen online beveiligd

Afgelopen augustus bleek uit onderzoek van Open State Foundation (OSF) dat de meerderheid van websites van zorginstellingen geen veilige verbinding hadden. Wanneer websites geen beveiligde verbinding (SSL-certificaat) hebben, is het mogelijk dat hackers gegevens kunnen inzien. Uit het onderzoek bleek dat het bezit van een dergelijke verbinding nog niet voor alle zorgorganisaties vanzelfsprekend is. Maar hoe staat het met de websites van huisartsen? Patiënten hebben namelijk steeds vaker de mogelijkheid om online hun patiëntgegevens in te zien. Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel websites van huisartsen uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

SSL is als het ware een beveiligingsprotocol waardoor een veilige verbinding ontstaat tussen twee computers. In de meeste gevallen gaat het dus om de computer van een organisatie en die van een bezoeker. Door de beveiligde verbinding is gedeelde informatie tussen de twee computers afgeschermd. Hierdoor is het niet mogelijk voor derden om de gedeelde informatie te bekijken. Bezoekers kunnen zelf gemakkelijk checken of een website beveiligd is met een SSL-certificaat. Door te kijken naar de URL, kunnen bezoekers zien of er voorafgaand aan de URL een hangslotje wordt weergegeven en de URL begint met de letters "https". Is dit het geval, dan is er sprake van een beveiligde verbinding en dus een SSL-certificaat. Begint een URL met de letters "http" dan is dit juist niet het geval en bestaat er een risico dat hackers meekijken met de gedeelde informatie. Beheerders van dit soort websites kunnen dan ook niet de online privacy van bezoekers garanderen.

Beveiligde websites huisartsen

Van de 2.473 organisaties die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "huisarts" met een werkende website, blijken 1.799 organisaties in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat een ruime meerderheid (72,7%) van de websites van huisartsen online beveiligd is. Daarentegen lijkt er voor de overige 27,3% ruimte voor verbetering. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoonsgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt. De hoofpagina"s van deze websites lijken echter niet in het bezit te zijn van een SSL-certificaat.

Waarborgen van online privacy

Ronny Oonk, manager van Places Websites stelt dat het een goede zaak is dat een ruime meerderheid van de websites van huisartsen in het bezit is van een SSL-certificaat. "Digitalisering speelt tegenwoordig een belangrijke rol waardoor het voor zowel patiënten als huisartsen gemakkelijk is om online patiëntgegevens te kunnen inzien. Vaak is er sprake van gevoelige informatie die niet in de verkeerde handen moet vallen. Online beveiliging is dan ook essentieel voor dit soort organisaties. De meeste huisartsen die geregistreerd staan op Telefoonboek.nl lijken hier dan ook aan te voldoen. Voor de overige huisartsen lijkt er nog enige verbetering mogelijk. Het bezit van een SSL-certificaat is niet al te moeilijk en daarom snel realiseerbaar voor websites van huisartsen."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!