Places logo
Menu

Zes tips om het maximale uit je stagiairs en stagiaires te halen

Zes tips om het maximale uit je stagiairs en stagiaires te halen

In veel gevallen is het een succesvolle samenwerking, maar nog regelmatig houden zowel de stagiair als het stagebedrijf een vreemd onderbuikgevoel over aan een stageperiode. Hoe kan dat? Wat is het verschil met de aanvankelijke intenties van beide partijen en de uiteindelijke uitvoering? Ook dit is niet altijd duidelijk. Soms blijkt de samenwerking gewoon geen succes. Toch kunnen bedrijven nog veel meer doen om een stageperiode voor zichzelf en voor de stagiair succesvoller te maken. Hieronder een aantal tips.

1. Zorgvuldig selecteren

Het vinden van de juiste stagiair kan vaak niet zonder het zorgvuldig zoeken en selecteren van kandidaten. Dit begint bij een duidelijke en uitnodigende vacature. Vervolgens kan het handig zijn om na te denken over hoe je potentiële stagiairs kunt bereiken. Hiervoor kun je, je eigen medewerkers gebruiken, je social media-kanalen, je eigen website of één van de vele vacaturesites. Veel bedrijven zetten meerdere opties tegelijk in om het bereik te vergroten.

Heb je kandidaten gevonden, dan is de eerste stap vaak een sollicitatiegesprek. Hierin maken beide partijen voor het eerst kennis. Ruim tweederde van de bedrijven voert overigens meer dan één sollicitatiegesprek. Dit is aan te raden, omdat een eerste gesprek vaak oriënterend is en je in een vervolggesprek een betere inschatting kunt maken van de competenties van de stagiair. Ook referenties van eerdere werkgevers kunnen waardevolle informatie geven over de kandidaat.

2. Inwerktraject

Ondanks dat een stagiair vaak een tijdelijke kracht is, is het van groot belang om te zorgen voor een gedegen inwerktraject. Dit houdt in dat de stagiair het bedrijf leert kennen, weet hoe hij te werk kan gaan en wat er van hem wordt verwacht. Dit creëert niet alleen kennis van zaken, je betrekt de stagiair ook veel meer bij je bedrijf en bij de opdracht. En betrokken stagiairs leveren een organisatie vaak het meeste op.

3. Afspraken en doelen

Voor juiste uitvoering van de taken is het belangrijk dat er duidelijke afspraken worden gemaakt aan het begin van de stageperiode. Zo kom je op één lijn te liggen en is het voor beide partijen duidelijk wat er gaat gebeuren. Hiermee voorkom je latere onduidelijkheden of zelfs problemen. Doelen of doelstellingen verhelderen de opdracht en kunnen bijdragen aan het rendement van de stagiair.

4. Goede begeleiding, structuur en feedback

Zorg tijdens het traject voor goede begeleiding. De mate en hoeveelheid van deze begeleiding moeten goed passen in de planning van zowel de stagiair als de stagebegeleider. Structuur is hierbij voor beide partijen prettig. Zorg bijvoorbeeld voor een dagelijks of wekelijks contactmoment waarin je de voortgang bespreekt of gewoon een praatje maakt. Zo voelt de stagiair zich belangrijk en zal hij of zij de taken met meer plezier en enthousiasme uitvoeren.

5. Evalueer de periode

Een eindgesprek of evaluatie kan de periode goed afsluiten. Je kunt bijvoorbeeld de wel of niet behaalde doelen bespreken. Ook kan de stagiair aangeven wat hij van de taken en begeleiding vond. Wellicht was alles naar wens of zijn er toch een aantal verbeterpunten. Handig om als stagebegeleider of bedrijf mee te nemen voor een volgende stagiair.

6. Neem je stagiair te allen tijde serieus

Ten slotte is het van groot belang dat je uitstraalt dat je de stagiair serieus neemt. Niet voor niets krijgen stagiairs nog vaak de indruk dat ze een 'nummer' zijn in plaats van het idee dat ze er toe doen. Ook al blijkt de stagiair niet aan je verwachtingen te voldoen, als hij de indruk krijgt dat hij er niet toe doet, zal hij gemakzuchtiger worden en minder opleveren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!