Places logo
Menu

Worden uw boodschappen binnenkort bezorgd door een robot? In Eindhoven kan het al!

Worden uw boodschappen binnenkort bezorgd door een robot? In Eindhoven kan het al!

Ziet u het al voor u: nooit meer naar de winkel hoeven voor de boodschappen en deze elke dag bezorgd krijgen door een robot? Klinkt misschien gek, maar in de nabije toekomst wordt dit de normaalste zaak van de wereld. En die nabije toekomst is dichterbij dan u denkt. In maart kondigde Albert Heijn namelijk aan te beginnen met een proef met een bezorgrobot. Gisteren is de supermarktketen in Eindhoven van start gegaan met het testen hiervan. De robot bezorgt bestellingen aan klanten op de High Tech Campus in deze lichtstad. Wie dit met eigen ogen mee wil maken, moet snel zijn: de bezorgrobot rijdt nog tot 26 juli!

Hoe werkt de bezorgrobot?

Klanten doen hun bestelling via een app. Het wagentje wordt door de Albert Heijn-medewerkers van de To Go-vestiging op de campus gevuld. Daarna rijdt de robot naar de bestemming. Om te zorgen dat de robot op de juiste bestemming aankomt, wordt gebruik gemaakt van camera's en sensoren. Klanten moeten wel nog even naar buiten om de boodschappen uit het karretje te halen.

Hoe ziet de toekomst van de bezorgrobot eruit?

Verschillende internationale bedrijven werken aan de ontwikkeling van bezorgrobots. Albert Heijn maakt gebruik van de Aitonomi van het Duits-Zwitserse bedrijf Teleretail. Deze robot rijdt zo'n 8 kilometer per uur, maar mag in ons land nog niet de openbare weg op volgens de wetgeving. De campus in Eindhoven is daarom gekozen als testterrein. Albert Heijn wil robots laten rijden zodra de Nederlandse wetgeving is aangepast. De supermarktketen erkent dat het nog niet zover is dat er op andere plekken in het land robots gaan rijden, maar ziet dit in de toekomst wel gebeuren.

Over de grens

Het experiment van Albert Heijn is niet nieuw, er zijn en worden in het buitenland vergelijkbare initiatieven met robot bezorging getest. Zo werkt Amazon al enkele jaren aan autonome bezorging. Dat wil het bedrijf realiseren door onder andere drones in te zetten om pakketjes af te leveren. In meerdere landen doet het bedrijf proeven met bezorging van bestellingen via drones. Ook is Amazon een vergelijkbare proef met robots begonnen: kleine zelfrijdende voertuigen brengen pakketten rond in de staat Washington. Amazon is niet het enige vooruitstrevende bedrijf dat proeven doet met bezorgrobots. Twee jaar geleden gebruikte pizzaketen Domino's al bezorgdrones in het Duitse Hamburg.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!