Places logo
Menu

WhatsApp mag geen gebruikersgegevens meer delen met Facebook

WhatsApp mag geen gebruikersgegevens meer delen met Facebook

De Franse waakhond CNIL, die zich inzet voor technologische privacy, eist van WhatsApp dat zij ophoudt met het delen van gebruikersgegevens met Facebook - het moederbedrijf van WhatsApp. De berichtenservice heeft een maand de tijd om zich aan dit nieuwe regelement aan te passen.

Inbreuk op vrijheid

Het CNIL begon met haar eis voor meer privacy nadat WhatsApp aan haar algemene voorwaarden had toegevoegd dat zij gebruikersdata deelt met Facebook. Volgens de algemene voorwaarden kan Facebook met de data gerichter adverteren, scherper beveiligen en commerciële informatie verzamelen.

Het verscherpen van de beveiliging is volgens het CNIL een valide maatregel, maar de andere twee punten zijn onacceptabel. Naast het feit dat de persoonlijke informatie door WhatsApp wordt verzameld, vraagt de berichtenservice geen toestemming aan haar gebruikers om dit te mogen doen. Er is tevens geen mogelijkheid voor gebruikers om aan de dataverzameling te ontkomen, tenzij ze WhatsApp verwijderen van hun telefoon. Dit is volgens het CNIL een inbreuk op "de fundamentele vrijheden van gebruikers".

Strengere aanpak

In het verleden zijn er al inspanningen geleverd door verschillende Europese waakhonden om strengere handhaving op Facebook toe te passen, voornamelijk met betrekking tot het delen van persoonlijke data.

Zo heeft de EU in mei van dit jaar een boete uitgedeeld aan Facebook van 122 miljoen dollar omdat zij "misleidende informatie" verspreidde over de overname van WhatsApp. Volgens Facebook konden WhatsApp-profielen niet gelinkt worden met Facebookprofielen - dat bleek later dus niet waar te zijn.

Foto: Max Pixel

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!