Places logo
Menu

WhatsApp mag geen gebruikersgegevens meer delen met Facebook

WhatsApp mag geen gebruikersgegevens meer delen met Facebook

De Franse waakhond CNIL, die zich inzet voor technologische privacy, eist van WhatsApp dat zij ophoudt met het delen van gebruikersgegevens met Facebook - het moederbedrijf van WhatsApp. De berichtenservice heeft een maand de tijd om zich aan dit nieuwe regelement aan te passen.

Inbreuk op vrijheid

Het CNIL begon met haar eis voor meer privacy nadat WhatsApp aan haar algemene voorwaarden had toegevoegd dat zij gebruikersdata deelt met Facebook. Volgens de algemene voorwaarden kan Facebook met de data gerichter adverteren, scherper beveiligen en commerciële informatie verzamelen.

Het verscherpen van de beveiliging is volgens het CNIL een valide maatregel, maar de andere twee punten zijn onacceptabel. Naast het feit dat de persoonlijke informatie door WhatsApp wordt verzameld, vraagt de berichtenservice geen toestemming aan haar gebruikers om dit te mogen doen. Er is tevens geen mogelijkheid voor gebruikers om aan de dataverzameling te ontkomen, tenzij ze WhatsApp verwijderen van hun telefoon. Dit is volgens het CNIL een inbreuk op "de fundamentele vrijheden van gebruikers".

Strengere aanpak

In het verleden zijn er al inspanningen geleverd door verschillende Europese waakhonden om strengere handhaving op Facebook toe te passen, voornamelijk met betrekking tot het delen van persoonlijke data.

Zo heeft de EU in mei van dit jaar een boete uitgedeeld aan Facebook van 122 miljoen dollar omdat zij "misleidende informatie" verspreidde over de overname van WhatsApp. Volgens Facebook konden WhatsApp-profielen niet gelinkt worden met Facebookprofielen - dat bleek later dus niet waar te zijn.

Foto: Max Pixel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!