Places logo
Menu

Wanneer mag uw bedrijf nou eigenlijk startup genoemd worden?

Wanneer mag uw bedrijf nou eigenlijk startup genoemd worden?

Wie een heel goed idee heeft of niet voor een baas wil werken start een eigen onderneming. Dan bent u een starter. Nieuwe bedrijven gebruiken graag de term startup om zichzelf te beschrijven. De term wordt te pas en te onpas gebruikt, terwijl de term zeker niet op alle bedrijven van toepassing is. Wanneer mag u een bedrijf echt een startup noemen en wat maakt een startup succesvol?

Elk jaar worden er in Nederland zo rond de 127.000 nieuwe bedrijven geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Iedereen kan een bedrijf inschrijven bij de KvK en daarmee starter worden, maar niet al deze bedrijven zijn startups. Wel is elke startup een starter. Er zijn dus wel veel overeenkomsten tussen starters en startups. Dit maakt het ingewikkeld.

Hoe onderscheid je een startup?

Jong

De namen zeggen het al: starters en startups zijn allebei jonge ondernemingen. De term starter is voor iedereen weggelegd die start met een bedrijf. Meestal wordt gezegd dat een bedrijf geen startup meer kan zijn als het ouder is dan vijf jaar. In die vijf jaar moet er al heel wat gebeurd zijn om de status van startup te krijgen.

Innovatief

Het aanbod van de beginnende onderneming is misschien wel de belangrijkste bepaler voor welke term het bedrijf toebedeeld krijgt. Een onderneming die een product of dienst op de markt brengt dat al bestaat en daar geen speciaal element aan toevoegt is per definitie een starter. Iemand die een gewoon glazenwassersbedrijf begint is daarmee een starter. Zo"n starter heeft ook meestal niet ten doel om iets baanbrekends te doen, maar gewoon om goed te worden in het leveren van een bepaald product of bepaalde dienst.

Een startup doet iets anders. Een starter maakt kans op bekroning met de term startup als het iets innovatiefs brengt. Hierbij kan gedacht worden aan een nieuwe technologie of een nieuw business model. Dus als die glazenwasser zijn diensten op een innovatieve manier aanbiedt, kan hij alsnog startup zijn. Hierbij kan gedacht worden aan een app waarbij (hobby)glazenwassers in de buurt geraadpleegd kunnen worden om tegen een verlaagde prijs de ramen te komen lappen.

Een startup blijft zich ontwikkelen om een zo goed mogelijk product of dienst te kunnen leveren. Ook als het idee er eenmaal is blijft innovatie dus een grote rol spelen.

Schaalbaar

De starter heeft niet de intentie om direct enorm te groeien. De glazenwasser starter heeft bijvoorbeeld maar een paar mensen in dienst en heeft ten doel om lokaal een klantenbestand op te bouwen en zo een succesvol bedrijf te zijn.

Een startup daarentegen heeft al vanaf het begin ten doel om heel hard te groeien. Een startup mag dan ook niet achterlopen op de concurrentie. Hier wordt ook het belang van de innovativiteit van het product of de dienst duidelijk. De beste manier voor een startup om snel te groeien is om een business model te kiezen dat gemakkelijk vergroot kan worden. Zo kan de glazenwasser app startup andere diensten zoals tuinonderhoud aan gaan bieden via hetzelfde concept.

Internationaal gericht

De starter glazenwasser wil graag veel klanten in het gebied van zijn bedrijf vergaren. Het bedrijf is misschien klein en heeft maar een paar mensen in dienst, waardoor het niet haalbaar is om een groot gebied te bestrijken.

Startups daarentegen willen niet alleen snel groeien, maar willen zichzelf ook internationaal op de kaart zetten. Bij snel groeien hoort ook ver groeien. Om een grote, succesvolle startup te worden is het belangrijk om de landsgrenzen te overschrijden.

Gefinancierd

Waar een starter zelf misschien geld opzij heeft gezet om het bedrijf te kunnen beginnen en even vooruit te kunnen, is dit voor de ambitieuze startup vaak nagenoeg onmogelijk. Een startup heeft grootste plannen en moet groeien. Het ontwikkelen van een innovatief product of innovatieve dienst alleen al kost veel geld. Daarbij komen nog de kosten voor het groeien van het bedrijf. Startups hebben dan ook investeerders nodig die geloven in het product, de dienst of het business model van het bedrijf.

Wel de lusten, maar niet de lasten

Starters die zichzelf onterecht benoemen als startup genieten van alle voordelen van de naam startup, zonder de nadelen ervan de ondervinden. Startups moeten namelijk enorm hard werken om in korte tijd snel te groeien en tegelijkertijd de concurrentie voor te blijven. Startups hebben een winnersmentaliteit nodig. Oprichters van een startup maken lange dagen en besteden meestal al hun tijd aan het bedrijf. Een sociaal leven zit er dan ook meestal niet in voor deze mensen. Gelukkig voor de oprichters is een bedrijf na een aantal jaar, als het te oud is, startup af.

Een starter die zichzelf onterecht startup noemt wekt tevens valse verwachtingen. Als te veel bedrijven in een gebied zich startup noemen terwijl ze dat niet zijn, kan dit ervoor zorgen dat het gebied als onbetrouwbaar wordt gezien. Zo zou België door veel valse benoemingen van bedrijven tot startups internationaal niet gerespecteerd worden.

Volgende stap

Het verschil tussen starter en startup is niet het enige onderscheid dat gemaakt wordt. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als een scale-up. Een scale-up is een bedrijf dat nog harder groeit dan een startup. Een bedrijf mag zichzelf scale-up noemen als het binnen drie jaar minimaal 20% gegroeid is in omzet.

Nederlandse startup

In Nederland zijn de startups schaars. Van de genoemde 127.000 starters is maar een fractie startup. Elk jaar worden slechts 200 bedrijven opgericht die voldoen aan de criteria van een startup. Dit betekent dat maar 0.16% van deze bedrijven zich startup mogen noemen. De status van startup betekent ook niet meteen dat het bedrijf succesvol is. Uit onderzoek van de Kvk en ING blijkt dat jaarlijks maar zo'n 10 tot 20 Nederlandse startups echt succesvol zijn.

Toch doet Nederland het internationaal wel goed op bepaald gebied. Nederland staat vrij hoog in de ranglijst van innovatieve landen. Aangezien dit een van de belangrijkste eigenschappen is van een startup heeft dit ook impact op de status van Nederlandse startups. Waar Nederland vorig jaar nog op de achttiende plek stond in de lijst van meest innovatieve landen, staan we nu al op nummer vijftien. Wie weet betekent dit ook dat er dit jaar meer succesvolle innovatieve startups zijn geboren.

Nederlandse startups die het goed doen zijn Blende en WeTransfer. Blendle is een online nieuwsdienst met een innovatief business model. WeTransfer is een online dienst om grote bestanden te kunnen delen. Beide bedrijven hebben de ambitie om internationaal succesvol te door te breken.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!