Places logo
Menu

Verhalen van vroeger komen terug in Terschellingse achternamen

Verhalen van vroeger komen terug in Terschellingse achternamen

Nu de herfst in volle gang is, wordt de behoefte aan zon weer steeds groter. Daarvoor hoef je niet meteen naar een Canarisch eiland, ook de waddeneilanden zijn een perfecte bestemming. Terschelling, het middelste eiland en het grootste waddeneiland van de provincie Friesland, heeft zo'n 20% meer zonuren dan de gemiddelde Nederlandse streek. Maak er kennis met de typisch Terschellingse cranberry's, en de kenmerkende vuurtoren de Brandaris. Het eiland heeft een zogeheten 'lint' bebouwing, waarbij de dorpen aan een lange weg van West naar Oost gebouwd zijn. West-Terschelling, Midsland, Hoorn en Oostereind zijn de vier grootste plaatsen op het eiland. Places Nieuws ging op onderzoek uit naar de meest voorkomende achternamen onder de 4.977 inwoners van het waddeneiland.

Veel unieke namen op Terschelling

Telefoonboek.nl heeft allereerst de 20 populairste namen op Terschelling vergeleken met de Nederlandse top 20. Zeven van de 20 Terschellingse namen komen ook in Nederland vaak voor: Bakker, Smit, Jong, Bos, Boer, Visser en Vries. De achternamen Bakker, Smit, Boer en Visser zeggen iets over beroepen en vallen daarom onder de noemer 'beroepsnamen'. De Jong is afgeleid van het bijvoeglijk naamwoord jong en zou ook kunnen staan voor junior, dat vader-zoon verwantschap laat zien. De Vries staat voor iemand die uit de provincie Friesland komt, waar Terschelling bij hoort. De andere dertien namen komen in de rest van Nederland minder vaak voor. De namen op Terschelling zijn dus best uniek te noemen.

Mooie verhalen van vroeger

Waar staan deze unieke namen voor? Cupido blijkt echt een typische naam voor dit waddeneiland te zijn. Er zit een mooi verhaal aan vast: de Cupido was een schip. Toen besloten werd dat iedereen een achternaam moest hebben, ging de burgemeester in de haven langs alle schepen en vertelde de zeelieden dat ze een achternaam moesten kiezen. De kapitein van de Cupido koos de naam van zijn schip en de acht bemanningsleden deden hetzelfde. De achternaam Doeksen heeft ook een verbinding met boten: Rederij Doeksen verzorgt namelijk de veerdienst van, naar en tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland. Een echt familiebedrijf dat al sinds 1908 bestaat.

Terschellingse beroepsnamen

In de top 20 van Terschelling staan ook enkele beroepsnamen. Zo is Zorgdrager een beroepsnaam voor iemand die zorg draagt. De naam Kooyman komt af van het beroep eendenkooihouder. Een schaapherder kreeg vaak de bijnaam Schaap, wat tot deze beroepsnaam heeft geleid.

Friese en Gelderse adresnamen

Terpstra is een typisch Friese naam. De meeste Terpstra's kwamen uit Noord-Friesland, met name uit de kleigebieden, waar dan ook de terpen waren te vinden. Een naam waarvan het minder goed te verklaren is waarom deze voorkomt op Terschelling is Buren. Deze naam gaat waarschijnlijk over het Betuwse Buren, wat nogal wat kilometers uit de buurt van het waddeneiland ligt. Ook Dieren is een plaats in Gelderland en een populaire achternaam op Terschelling.

Top 20 meest voorkomende achternamen Terschelling

Woon jij op Terschelling en wil je weten of jouw achternaam vaak voorkomt op dit waddeneiland? Bekijk dan snel de top 20, gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

 1. Bakker
 2. Smit
 3. Cupido
 4. Jong
 5. Terpstra
 6. Bos
 7. Boer
 8. Hek
 9. Lettinga
 10. Roos
 11. Wiegman
 12. Zorgdrager
 13. Buren
 14. Dieren
 15. Doeksen
 16. Klijn
 17. Visser
 18. Vries
 19. Kooyman
 20. Schaap

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!