Places logo
Menu

Verbeter het detailhandelsklimaat & bestrijd leegstand!

Verbeter het detailhandelsklimaat & bestrijd leegstand!

Het jaar 2016 is nog maar net begonnen, maar er zijn al 4 grote winkelketens failliet gegaan. Dit zijn de Unlimited Sports Group (moederbedrijf van onder meer Perry Sport en Aktiesport), La Ligna, Paradigit en Foto Klein. In het jaar 2015 gingen 12 grote winkelketens over de kop, waaronder de V&D, Miss Etam en de Schoenenreus. Niet gek dus dat Detailhandel Nederland zich zorgen maakt over de groeiende leegstand in de winkelcentra. Places.nl vertelt u meer in deze blog.

Detailhandel Nederland trekt aan de bel

Detailhandel Nederland behartigt de collectieve sociale en economische belangen van zo'n 100.000 winkeliers. In Detailhandel Nederland kunnen het midden- en kleinbedrijf (MKB) en grootwinkelbedrijf (GWB) gezamenlijk met één standpunt naar buiten treden. Detailhandel Nederland trekt momenteel aan de bel omdat de winkelleegstand is opgelopen tot een recordhoogte van 7,4%. In sommige gemeenten, zoals Heerlen, Assen en Weert is de winkelleegstand zelfs meer dan 20% en dit aantal loopt nog verder op door de huidige faillissementen. Detailhandel Nederland roept gemeenten op in actie te komen door het detailhandelsklimaat te verbeteren en leegstand te bestrijden. Alle gemeenten zouden daarom per direct de parkeertarieven moeten verlagen.

Bewust of onbewust verkeerde keuzes maken

Twee op de vijf gemeenten hebben in 2015 hun parkeertarieven verhoogd, gemiddeld met 6%. Parkeren is het duurst in garages in Amsterdam. De afgelopen vijf jaar zijn de tarieven met een derde verhoogd, terwijl veel parkeergarages leegstaan. Door de parkeertarieven te verhogen maken de gemeenten hun begroting misschien op korte termijn dekkend, maar het is geen structurele oplossing voor de teruglopende bezoekersaantallen in het centrum. Naast het verhogen van de parkeertarieven hebben veel gemeenten plannen om de winkelcentra uit te breiden. De verwachting is dat er in de komende jaren 1,2 miljoen m2 aan winkelruimte wordt bijgebouwd. Het schoolvoorbeeld van de verkeerde keuzes is de gemeente Assen. Daar nam de winkelleegstand toe tot 17,5%. Tegelijkertijd stegen de parkeertarieven met 45% én de gemeente Assen besloot om buiten het centrum een gigantisch outletcentrum te bouwen.

Over tot actie

Op 19 maart is het voor de meeste gemeenten twee jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Volgens Detailhandel Nederland is dit een geschikt moment om het detailhandelsbeleid aan te passen.

Als ondernemer kunt u ook overgaan tot actie. Door een Places bedrijfsvermelding aan te maken kunt u gratis adverteren op Telefoonboek.nl en wordt u gevonden door onze miljoenen bezoekers. Daarmee vergroot u de online vindbaarheid van uw bedrijf en zorgt u ervoor dat potentiële klanten eenvoudig contact met uw bedrijf kunnen opnemen.

Vrijblijvend advies

Heeft u vragen? Bel dan met onze klantenservice op 024 - 3555 299. Places adviseert u graag vrijblijvend over de mogelijkheden om extra op te vallen met uw bedrijf!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!