Verander Je Wachtwoorden Dag: aandacht en bewustzijn voor onze wachtwoorden

Verander Je Wachtwoorden Dag: aandacht en bewustzijn voor onze wachtwoorden

Dit mooie initiatief van technologiesite Tweakers is helaas hard nodig. Veel mensen gebruiken relatief makkelijke wachtwoorden die ze ook nog eens voor meerdere digitale accounts gebruiken. Op deze nationale Dag moeten we tijd en aandacht vrijmaken om eens kritisch naar onze wachtwoorden te kijken. Dit allemaal om cybercriminaliteit tegen te gaan. Tweakers richtte de Dag op in samenwerking met het Openbaar Ministerie. Er werd een speciale website voor opgericht: www.wachtwoordbewust.nl.

Gebruik van makkelijke en veelgebruikte wachtwoorden

Tegenwoordig slaan we veel belangrijke informatie digitaal op. Dit doen we met digitale accounts, waarbij je een inlognaam en een wachtwoord gebruikt om toegang te krijgen. De vaak grote hoeveelheid aan digitale accounts, zorgt ervoor dat mensen geneigd zijn om een makkelijk (te onthouden) wachtwoord te kiezen dat ze voor meerdere accounts gebruiken. Volgens Microsoft gebruikt een gemiddeld persoon slechts 6,5 verschillende wachtwoorden voor zo'n 25 online accounts.

Wat is het gevaar?

Makkelijke wachtwoorden zijn bijvoorbeeld woorden die enkel bestaan uit kleine letters of enkel uit cijfers. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld persoonlijke interesses of namen van familieleden makkelijk worden achterhaald. Dit soort gegevens zijn vaak openbaar te verkrijgen. Cybercriminelen (hackers) kunnen met steeds minder moeite inbreken op accounts die veelgebruikte of voor de hand liggende wachtwoorden gebruiken. Hiervoor ontwikkelen en gebruiken zij hackers-programma's.

Lijst met meest gebruikte wachtwoorden

Ieder jaar wordt door het bedrijf SplashData een lijst gepubliceerd met de wereldwijd meest gebruikte wachtwoorden met als doel om gebruikers erop te wijzen hoe eenvoudig het is om hun account te kraken. In 2017 werden '123456', 'password' en '12345678' het meest gebruikt. Ook 'football' en 'iloveyou' stonden in de top-10.

Wat is een goed wachtwoord?

In theorie kan ieder wachtwoord worden gekraakt. Dit kan echter jaren duren. Basisvoorwaarden voor een relatief sterk wachtwoord zijn minimaal acht tekens, bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Om een voorbeeld te geven: de kraaktijd die een hacker met behulp van een programma nodig heeft voor het wachtwoord ''K(:Ejx8!'' ligt volgens Gibson Research op 2,13 duizend eeuwen bij 1.000 inlogpogingen per seconden. Wil je je wachtwoord toch simpel houden? Maak hem dan lang en gebruik minimaal twee verschillende tekens, bijvoorbeeld hoofdletters en kleine letters.

Gebruik verschillende wachtwoorden

Wil je helemaal veilig zijn? Gebruik dan voor ieder account een ander wachtwoord. Hoe moeilijk je wachtwoord ook is, het kan altijd bekend worden. Je kunt je per ongeluk verspreken, het kan ergens worden afgekeken of het kan op een andere manier door iemand worden opgevangen. Als dit gebeurt, kan diegene toegang krijgen tot meerdere accounts met dat wachtwoord.

Wijzig je wachtwoord regelmatig

Ook is het aan te raden om wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Hackers kunnen namelijk software (keyloggers) op jouw computer installeren die vastlegt wat je typt. Deze keyloggers komen niet vanzelf op je computer. Door op een verkeerde link te klikken of een vreemde, onbetrouwbare website te bezoeken, kan je de software onbedoeld binnenhalen. Pas dus altijd op met bijvoorbeeld vreemde e-mails en websites. Komt je iets verdachts tegen? Verwijder of sluit dit dan direct. Phising is een ander bekend voorbeeld van internetfraude. Hiermee proberen hackers je wachtwoord of bijvoorbeeld creditcardgegevens te achterhalen door je te lokken naar een kopie van een echte website.

Op www.wachtwoordbewust.nl kun je controleren of jouw wachtwoord wel of niet sterk is en worden enkele basistips gegeven over hoe je een sterk wachtwoord kunt bedenken en onthouden.

Computer Security Day

Verander Je Wachtwoorden Dag ligt in lijn met Computer Security Day. Dit is een jaarlijks evenement dat wordt gevierd op 30 november. Het is bedoeld om bewustzijn te creëren voor Information Security en om de nieuwste trends en ontwikkelen met betrekking tot informatiebeveiliging te presenteren.

Apps voor onkraakbare wachtwoorden

Interessante ontwikkelingen met betrekking tot informatiebeveiliging zijn bijvoorbeeld apps of browserextensies om te helpen een onkraakbaar wachtwoord te creëren. Lastpass is zo'n app. Je kunt hier een complex wachtwoord genereren. Met Msecure op je mobiele apparaat kun je een uniek en complex wachtwoord genereren en zelfs automatisch inloggen en nieuwe login-gegevens opslaan.