Vechtmarkt flexmakelaars zorgt voor slechtere onderhandelingspositie zzp’ers
De opmars van flexmakelaars en contractbeheerders op de arbeidsmarkt baart zzp'ers en praktijkexperts zorgen. Multinationals en overheidsinstanties hebben naar schatting 150.000 freelancers uitbesteed aan flexbemiddelaars, ook wel brokers genoemd. Het gevaar van de flexmakelaars is dat veel opdrachtgevers zich niet meer verantwoordelijk voelen en de freelancers steeds verder in bepaalde grenzen beperken. Hierdoor ontstaat een verslechterde onderhandelingspositie voor zzp'ers.
Wirwar zzp-relaties
Voorheen werkte alleen grote banken en ministeries met partners in het zogeheten contractbeheer om orde te brengen in een wirwar van zzp-relaties en factureringssystemen. Maar door een stijgende groei van contractbeheerders en flexbemiddelaars in andere sectoren neemt de concurrentie alsmaar toe. Deze bedrijven proberen hun dienst voor een zo laag mogelijke prijs te verkopen om de klus binnen te halen. Belangenorganisaties Stichting ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) maken zich hierover zorgen, aangezien de marges van deze bedrijven inmiddels zo krap zijn, dat als er één opdrachtgever niet op tijd betaald zij in de problemen komen.
Zorgen over verantwoordelijkheid
Ondertussen blijkt de grens tussen efficiëntie en uitbuiting van de inzet van zzp'ers een flinterdunne lijn te zijn. Bovendien dreigt er gevaar van schijnzelfstandigheid onder de freelancers. PZO benoemt in een FD-verhaal dat partijen geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheden voor freelancers voelen. De belangenorganisatie wijst daarbij op een conflict bij ING, waar honderden freelancers sinds juni niet uitbetaald werden door cashflowproblemen bij flexbemiddelaar TCP. Stichting ZZP Nederland noemt eveneens dat overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en het UWV duizenden zelfstandigen inzetten. "Terwijl de overheid als belangrijkste werkgever van het land eigenlijk het goede voorbeeld zou moeten geven."
Overheid schuldig aan wildgroei
Stichting ZZP Nederland en PZO benoemen beide dat door de toegenomen concurrentie steeds meer risico's worden doorgeschoven naar de zzp'ers. De twee belangenorganisaties vinden dat de rol van de overheid groot is, aangezien de overheid veel zzp'ers via flexbemiddelaars inhuurt en er geen goede wetgeving bestaat waarmee zzp'ers in deze constructie als ondernemer worden gezien en niet als werknemer. Stichting ZZP Nederland en PZO houden daarom op 11 september een manifest in Den Haag om hun zorgen te uiten.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen