Places logo
Menu

Vanaf 1 januari 2020 een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR): dit betekent het

Vanaf 1 januari 2020 een nieuwe kleineondernemersregeling (KOR): dit betekent het

Per 1 januari 2020 is de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) ingegaan. Er is nu sprake van een btw-vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. Wat is hier zo anders aan en aan welke voorwaarden moet je voldoen om hiervoor in aanmerking te komen? Places.nl legt uit hoe het precies in elkaar steekt.

Wat is de kleineondernemersregeling?

Vanaf 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling een btw-vrijstelling, wat betekent dat je geen btw meer hoeft te rekenen aan klanten. Ook hoef je hierdoor geen btw-aangifte te doen bij de belastingdienst. Je kan ook geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen die je gedaan hebt. Een ondernemer heeft alleen recht op deze regeling wanneer de jaaromzet niet meer bedraagt dan €20.000 per jaar. Voor de berekening van de omzet wordt alleen het volgende meegeteld:

  • Btw-vrijgestelde omzet van leveringen en goederen die gaan over onroerend goed, betaalmiddelen, financiële diensten en verzekeringen;
  • Leveringen van goederen die belast zijn met Nederlandse btw. Het gaat hier om de tarieven van 21%, 9% en 9%.

Wat is er veranderd vergeleken met 2019?

De reden dat de KOR aangepast is, is omdat de vorige regeling als te moeilijk werd beschouwd. Er waren verschillende bedragen en er moesten verschillende berekeningen worden uitgevoerd. De nieuwe regeling is eenvoudiger. Er zijn eigenlijk maar twee regels voor de KOR: (1) Het bedrijf staat in Nederland en (2) de jaaromzet is gelijk aan €20.000 of lager. Bij de oude KOR mochten alleen bedrijven meedoen die een eenmanszaak of VOF waren, in die nieuwe regeling mag elk type rechtsvorm meedoen. Wat ook nieuw is, is dat je voor 3 jaar meedoet aan de regeling.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Met elke rechtsvorm kan je aanspraak maken op de KOR. Dit betekent dat het kan als jouw bedrijf een samenwerkingsverband is, zoals een eenmanszaken of vennootschappen, maar ook als je onderneming een stichting is. De andere voorwaarden noemden we eerder al: Er geldt dat je een btw-ondernemer moet zijn, je minder dan €20.000 per jaar aan omzet hebt en je onderneming gevestigd is in Nederland. Als je meedoet met de KOR, geldt dit voor 3 jaar. Je komt als het ware niet onder de regeling uit, tenzij je meer gaan verdienen dan €20.000 per jaar. Als dit gebeurt, is het belangrijk om dit direct aan te geven bij de belastingdienst. Ook moet je dan direct weer starten met je btw-administratie.

Is het ook voor jou interessant?

De voordelen van deze regeling zijn dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en dat je ook geen btw-administratie bij hoeft te houden. Er zijn enkele situaties waarin de KOR voor jou wel of niet interessant kan zijn.

  • Als je de afgelopen vijf jaar btw op investering als voorheffing hebt afgetrokken, krijg je door de KOR te maken met een herziening van de btw. Als de afgetrokken btw gemiddeld meer is dan €500 per jaar, moet je dat bedrag terug betalen.
  • Bij de nieuwe KOR kan je geen btw op inkopen en zakelijke kosten verrekenen. Als je veel zakelijke klanten hebt, betekent dit dat je inkoopprijs eigenlijk hoger wordt, waardoor je je verkoopprijs moet verhogen om hetzelfde marge te behouden. Denk goed na of je dit prijseffect wil of niet.
  • Doe je met je bedrijf veel buitenlandse transacties? Dan moet je alsnog aangifte voor je omzetbelasting doen.

Doe de check

Om zeker te weten of jouw bedrijf in aanmerking komt voor de hernieuwde KOR, of om extra vragen te stellen bij twijfel, is het altijd goed om in gesprek te gaan met een belastingadviseur. Wil je alleen weten of je bedrijf in aanmerking komt? Dan volstaat het om de check te doen. Op de website van de belastingdienst vind je een handige tool die je helpt bij het afgaan van de checklist en helpt een schatting te maken van je jaaromzet. Interesse? Denk eraan dat jouw aanmelding 4 weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak binnen moet zijn bij de belastingdienst.

Voor het runnen en groeien van een bedrijf, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Niet alleen om in te kunnen spelen op trends, maar ook om wettelijk aan de juiste eisen te voldoen, of zoals hier: om een financieel voordeel te behalen. Check dus altijd wat past bij jouw bedrijf en waar jij recht op hebt.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!