Places logo
Menu

Update: dit zijn de huidige ontwikkelingen in cryptoland

Update: dit zijn de huidige ontwikkelingen in cryptoland

Het is alweer even geleden dat de bitcoin grote successen beleefde. Inmiddels is de koers flink gedaald en wordt de bitcoin door kenners vooral "een riskante investering" genoemd. De koersdaling van de bitcoin betekent echter zeker niet het einde van de cryptohandel. Hoe het nu gesteld is in cryptoland leest u hieronder.

Witwaspraktijken

De bitcoin mag dan ondertussen veel minder waard zijn, criminelen verdienen er toch nog bakken met geld aan. Europol heeft geconstateerd dat Europese criminelen met cryptovaluta in totaal zo"n 4,5 miljard euro hebben witgewassen. Volgens Europol-directeur Rob Wainwright is het zelfs zo dat zo"n 4 procent van alle criminele opbrengst, die naar schatting zo"n 112 miljard euro bedraagt, via digitale valuta wordt witgewassen. Dat dit aandeel zo groot is, kan komen doordat de politie de transacties niet kan volgen en niet in kan grijpen als er sprake blijkt van crimineel geld.

Litecoin cash

Positiever nieuws uit cryptoland is de komst van een nieuwe cryptomunt. De nieuwe munt, litecoin cash, komt voort uit een splitsing van de litecoin. Bij deze splitsing kregen bezitters van de litecoin tien tokens van litecoin cash. Hierdoor staat de munt momenteel meer dan 15 procent in de plus. Het doel van de splitsing was om de transactiesnelheid van het netwerk te vergroten. De lange tijd die het kost om transacties te verwerken was ook één van de zaken die de bitcoin tot een vrij onaantrekkelijke munt maakten.

Bitcoin "delven" in IJsland op lange termijn onvoordelig

In IJsland beginnen steeds meer inwoners een eigen datacenter om bitcoin te "delven". Dit wordt ook wel bitcoin-mining genoemd. Dit kost doorgaan veel energie en geld. De reden dat dit nou juist veel gebeurt in IJsland is omdat de energie daar relatief goedkoop is en de internetverbinding snel door gebruik van glasvezelnetwerken. Bovendien is er minder kans op oververhitting van de mining-computer, die veel warmte genereren, dankzij het koude klimaat van IJsland. Hierdoor kunnen er kosten bespaard worden op koelsystemen. De kostenbesparing neemt echter niet weg dat crypto-mining veel energie verbruikt. Johann Snorri Sigurbersson van het energiebedrijf HS Orka in IJsland verwacht daarom dat deze datacentra in 2018 meer elektriciteit zullen verbruiken dan alle huishoudens in het hele land. Hij geeft daarop aan dat zijn energiebedrijf niet genoeg energie zal hebben om nieuwe datacentra van stroom te kunnen voorzien. Regeringsleden onderzoeken nu hoe het opleggen van belasting de industrie aan banden zou kunnen leggen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!