Een uniek grensdorp met bijzondere achternamen, dat is Baarle-NassauPlaces Nieuws nam de achternamen in Baarle-Nassau onder de loep

Van oudsher wonen, leven en werken Belgen en Nederlanders door elkaar in het dorp Baarle. Het strekt zich namelijk uit over twee gemeenten, te weten het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. Dit zorgt voor een internationaal karakter dat als een rode draad door alles in de plaats heen loopt. Is deze grensoverschrijdende diversiteit terug te zien in de achternamen van de bewoners van het Nederlandse gedeelte Baarle-Nassau? Places Nieuws onderzocht het!

Vernoemd naar ouders

Een belangrijk kenmerk van een achternaam is dat die overgaat van ouder op kind, in tegenstelling tot voornamen die volledig zelf gekozen mogen worden. Wanneer de naam van de vader terugkomt in de achternaam, wordt dit een patroniem genoemd. Dit is de meest gebruikelijke en oudste soort achternaam. De top 20 van veel voorkomende achternamen in Baarle-Nassau wordt aangevoerd door een patroniem, namelijk Geerts. Verder zijn ook de patroniemen Jansen, Wouters, Jacobs populair in Baarle-Nassau. Wanneer een achternaam niet op de voornaam van de vader, maar op die van de moeder gebaseerd is, wordt dit een metroniem genoemd. Zo is Leijten afgeleid van Alyt, een naam die in de late middeleeuwen aan veel vrouwen werd gegeven.

Vlaamse invloeden

De eerder genoemde voornaamsnamen komen in Nederland vaker voor. De top 20 van Baarle-Nassau kent ook een aantal namen die een stuk unieker zijn voor Nederland. Wie zich verdiept in de achternaam Kusters, komt er achter dat er een plaats is waar deze achternaam nog vaker voorkomt dan in Baarle-Nassau. Het gaat om Rekem, gelegen in het Belgische gedeelte van Limburg. Laurijssen is ook een minder bekende naam in ons land, deze komt vaker voor in België dan in Nederland. En van de achternaam Peeters zou u het misschien niet meteen verwachten, maar deze komt bijna vier keer zo vaak voor in België als in Nederland. Andere patroniemen die minder vaak voorkomen elders in het land zijn Tuijtelaars, Theeuwes, Gils en Gool.

Top 20 meest voorkomende achternamen Baarle-Nassau

De Top 20 meest voorkomende achternamen is gebaseerd op het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl. Voor de betekenis van de achternamen is de Nederlandse Familienamenbank geraadpleegd.


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek