Places logo
Menu

Tweede Kamer wil werk-apk om inzicht te krijgen in waarde van werknemers

Tweede Kamer wil werk-apk om inzicht te krijgen in waarde van werknemers

De Tweede Kamer vindt het belangrijk dat werkenden hun hele leven lang blijven leren. De arbeidsmarkt verandert namelijk snel en dit vraagt om inzicht in kennis, vaardigheden en mogelijkheden voor verdere ontwikkelingen. Een algemene periodieke keuring, ook wel een apk voor werkenden genoemd, zou hierbij kunnen helpen.

Werk-apk

De zogenaamde werk-apk kan inzicht geven in de waarde van een werknemer op de arbeidsmarkt. Dit kan erg handig zijn om vast te stellen wat er nodig is voor een volgende carrièrestap. Het kabinet wil met deze apk-keuring bereiken dat werknemers hun leven lang blijven leren. Op deze manier kunnen mensen productief en gezond blijven werken tot aan hun pensioen.

Experiment

Het kabinet is aan het experimenteren met een soort werk-apk. Er is 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een persoonlijk loopbaanadvies voor 45-plussers. Ruim 25.000 werkenden die 45 jaar of ouder zijn, kunnen zich aanmelden voor het zogenaamde ´Ontwikkeladvies´. Hiermee krijgen ze een beeld van hun situatie op de arbeidsmarkt. Op basis van dit advies kunnen werknemers met een loopbaancoach bepalen welke stappen ze kunnen nemen om gezond en werkend de pensioenleeftijd te bereiken.

Advies

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt dat mensen door het Ontwikkeladvies nadenken over de toekomst van hun vak of functie. Het kan voorkomen dat mensen na een lange loopbaan hun baan verliezen en dan een achterstand op het gebied van scholing blijken te hebben. Met een actueel loopbaanadvies kan dit voorkomen worden en blijven werknemers wel goed op de hoogte van ontwikkelingen binnen het vak.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!