Places logo
Menu

Trendrapport: belangrijke ontwikkelingen voor fysiotherapeuten

Trendrapport: belangrijke ontwikkelingen voor fysiotherapeuten

Fysiotherapeuten helpen mensen die klachten hebben en moeite hebben om te bewegen. Verschillende ontwikkelingen in de samenleving zoals de vergrijzing en wet- en regelgeving, hebben invloed op deze sector. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op de werkzaamheden van fysiotherapeuten? Ondernemersplatform Places.nl zocht het uit.

Fysiotherapie patiënten

Bijna 30 procent van de bevolking gaat minimaal één keer per jaar naar de fysiotherapeut of een oefentherapeut, blijkt uit cijfers van De Staat van Volksgezondheid en Zorg (2018). Met name mensen met een leeftijd boven de 75 jaar brengen een bezoek aan de specialist.

De dubbele vergrijzing is een oorzaak voor een toename van de vraag naar fysiotherapie. De dubbele vergrijzing verwijst naar een stijging in het aantal ouderen en naar het feit dat ouderen steeds ouder worden. Daarnaast is er een toename in het aantal chronisch zieke mensen. Deze ontwikkelingen zorgen er voor dat er steeds meer behoefte is aan specialistische fysiotherapie zoals, geriatrie fysiotherapie en oncologie fysiotherapie.

Aanbod fysiotherapeuten

Momenteel is het aantal fysiotherapeuten vastgesteld op 30.000 mensen. Een fysiotherapeut kan werkzaam zijn in een zorginstelling, praktijk of in het bedrijfsleven. 10% van de huidige fysiotherapeuten is 60 jaar of ouder. Dit kan er in de toekomst voor zorgen dat er een tekort aan fysiotherapeuten ontstaat. Momenteel is er echter een klein overschot aan fysiotherapeuten door de vele studenten die fysiotherapie studeren en doordat mensen langer blijven werken.

Wet- en regelgeving

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering en wet- en regelgeving zijn belangrijk voor fysiotherapeuten. Jongeren tot achttien jaar krijgen door de Zorgverzekeringswet (Zvw) de eerste negen behandelingen vergoed. Wanneer jongeren een chronische aandoening hebben kunnen zij aanspraak maken op een vergoeding van alle behandelingen. Voor volwassenen geldt dat men enkel bij een chronische aandoening de fysiotherapie vergoed krijgt, na de 21e behandeling.

Zelfstandige fysiotherapeuten

Tegenwoordig kiezen steeds meer zorgverleners ervoor om als zzp'er aan de slag te gaan. De vrijheid in tijdsindeling en de afwisseling aan opdrachten wint aan populariteit. Ook fysiotherapeuten maken steeds vaker deze keuze. Wanneer u erover denkt om als fysiotherapeut aan de slag gaan als zzp'er is het belangrijk om u goed in te lezen. U moet zich bijvoorbeeld inschrijven bij de Kamer van Koophandel, bij het BIG-register, een verzekering kiezen, een administratie opzetten en een zakelijke bankrekening openen.

Het is daarnaast ook handig om na te denken over een antwoordservice. Als fysiotherapeut zult u dagelijks druk zijn met het behandelen van patiënten waardoor u niet altijd tijd heeft om de telefoon op te nemen. Places Antwoordservice biedt hier een oplossing voor, met onze antwoordservice bent u 24/7 bereikbaar voor patiënten. De telefoon wordt beantwoord door professionele en deskundige call-agents die op de hoogte zijn van een door u ingesteld belscript. Door onze telefoondienst hoeft u niet meer bang te zijn om een telefoontje te missen. Benieuwd naar de tarieven? Lees meer informatie op places.nl/antwoordservice.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!