Places logo
Menu

Topman uitzendbureau Randstad zet zich in voor bodemtarieven zzp’ers

Topman uitzendbureau Randstad zet zich in voor bodemtarieven zzp’ers

Topman van uitzendbureau Randstad pleit voor de invoering van bodemtarieven voor zzp´ers. Een bodemtarief zou het uithollen van het sociale stelsel tegen moeten gaan. Eerder kwam het kabinet al met plannen voor een minimumtarief voor zzp'ers. Die leidden toen tot Europese bezwaren, omdat tariefafspraken de vrije concurrentie zouden belemmeren.

Platformbedrijven zetten flexwerkers in als zzp'ers

Volgens topman Jacques van den Broek van uitzendbureau Randstad laten veel platformbedrijven flexwerkers via een zzp-constructie werken. Een platformbedrijf is een organisatie waarin samenwerking en overleg tussen verschillende groeperingen in stand wordt gebracht. De flexwerkers die door de bedrijven worden ingezet hebben dan geen sociale verzekering. Hierdoor kunnen de bedrijven lagere uurtarieven betalen dan uitzendorganisaties. Volgens de topman holt deze manier van werken het sociale systeem uit. Hij vindt dat mensen op de flexibele arbeidsmarkt ook recht hebben op een verzekering, training en hypotheek.

Lastig handhaven minimumtarief

Het kabinet wilde eerder een minimumtarief van tussen de 15 en 18 euro per uur voor zzp'ers. Zelfstandigen die dit tarief niet zouden halen, worden behandeld als gewone werknemers. Dit is echter in de praktijk niet altijd makkelijk. Zo worden veel zzp'ers per klus betaald en niet per uur. Hierdoor kunnen de lonen onder het minimumloon komen als er te weinig uren zijn ingecalculeerd. Ook in de media waar zzp'ers per woord worden betaald, is het lastig om de minimumtarieven te handhaven.

Europese afspraken

Hoewel de afspraken over minimum zzp-tarieven niet eenvoudig zijn, zijn ze wel noodzakelijk vindt Van den Broek: "Met de Europese vakbonden hebben we afgesproken dat platformwerkers onder hetzelfde regime moeten vallen". Dat betekent dat ook mensen op de flexibele arbeidsmarkt recht hebben op een verzekering, opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!