Places logo
Menu

Toename Nederlands aandeel in wereldexport

Toename Nederlands aandeel in wereldexport

Het Nederlandse aandeel in de wereldexport is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Op dit moment bepaalt Nederland 3,2% van de wereldwijde export, zo meldt het CBS. Voor 2016 was dit maar 3,0%. Nederland is daarmee herstellende van de klap van de kredietcrisis. Voor de crisis lag het Nederlandse aandeel in de wereldexport namelijk bij 3,5%.

Toename totale waarde wereldhandel

Wereldwijd is er een sterke toename in de totale waarde van de handel te zien. Ten opzichte van het begin van deze eeuw is de waarde verdubbeld; van 8,5 biljoen naar 20 biljoen euro totale waarde. Omdat Nederland een erg open en vrije handelsmarkt heeft, lopen de ontwikkelingen hier vaak gelijk op met de wereldmarkt. Toch is dit sinds 2009 minder het geval, meldt het CBS. Zo bleek in 2016 een stijging van de waarde van de Nederlandse exporthandel, terwijl de wereldwijde waarde juist daalde. Dit kwam voor een groot deel door de daling van de exportwaarde van China. In 2017 steeg de totale waarde van wereldwijde export weliswaar, maar steeg de Nederlandse waarde harder. Dit komt omdat Nederland meer produceerde, en er gunstige prijsontwikkelingen waren.

Rol van diensten belangrijk

Het valt op dat Nederlandse diensten een belangrijkere rol gaan spelen in de export. Zij maken een steeds groter deel uit van de totale waarde van de export van Nederland. Bij diensten kunt u denken als royalties of licenties. Vooral de exportwaarde van toerisme gerelateerde diensten heeft daarbij over het afgelopen decennium toegenomen. Bij de goederen steeg de waarde van voedings- en genotmiddelen, elektronische producten, transportmiddelen en machines.

Europa belangrijkste handelspartner

De export binnen Europa blijft het belangrijkste voor Nederland. Het grootste deel van de Nederlandse producten wordt namelijk binnen het eigen continent geëxporteerd. Zo worden 77% van de Nederlandse goederen binnen Europa verhandeld. Het gaat hierbij vooral om voertuigen en farmaceutische middelen. Bij de diensten ligt de export van Nederland naar een bestemming binnen Europa bij 68%. Naast Europa wordt Azië ook een belangrijkere handelspartner; de export van Nederland naar Azië nam namelijk tussen 2015 en 2017 met ongeveer een kwart toe. Het gaat hierbij vooral om aardolieproducten.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!