Places logo
Menu

Tips voor het omgaan met financiële problemen en uw bedrijf gezond te houden

Tips voor het omgaan met financiële problemen en uw bedrijf gezond te houden

Financiële problemen. Het kan iedereen overkomen. Ondernemen is risicovol en er komt niet altijd geld binnen. Het is daarom belangrijk dat u weet hoe uw bedrijf gezond blijft, maar ook hoe u financiële problemen het beste kunt oplossen. In dit artikel leest u meer over wat u kunt doen bij schulden en hoe u uw bedrijf gezond houdt.

Omgaan met financiële problemen

Het duurt steeds langer voor u uw rekeningen kunt betalen. Er zit steeds meer tijd tussen opdrachten en het wordt moeilijker om klanten te vinden voor uw bedrijf. U kunt op het punt komen dat schulden dreigen en de bank vragen gaat stellen. Wat dan?

Blijf alert

Blijf alert op dergelijke signalen. Herkent u bovenstaande in uw bedrijf, of merkt u toch dat er andere zaken zijn in uw bedrijf die niet helemaal soepel verlopen? Trek dan aan de bel. Wees alert en zoek op tijd hulp om uw bedrijf er weer bovenop te helpen. Beoordeel bijvoorbeeld hoe levensvatbaar uw bedrijf is of onderzoek mogelijkheden om extra geld te verdienen.

Onderzoek nieuwe markten

Misschien slaat uw product of service niet aan bij uw doelgroep. Het kan zijn dat de behoeften van uw klanten zijn veranderd of dat de markt waarin u zich bevindt verzadigd is. Monitor daarom uw markt om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen en pas waar mogelijk uw waardepropositie aan. Dit is de uitwerking van uw positionering waarmee u klanten probeert te winnen. Richt u bijvoorbeeld toch op een andere doelgroep, of innoveer zodat uw product relevant blijft voor uw klanten.

Externe financiering

Soms zijn er extra financieringsmogelijkheden. Onderzoek bijvoorbeeld of u een subsidie kunt ontvangen voor uw bedrijf. Opties zijn ook het samenwerken met andere bedrijven om zo toch financiële steun te ontvangen. Middels crowdfunding kunt u ook extra geld binnenkrijgen. Hiermee kan het 'publiek' geld investeren in uw bedrijf.

Mocht dit niet werken of heeft u al veel schulden opgebouwd? Overweeg dan schuldsanering. Hierbij hoeft u uw bedrijf niet failliet te verklaren maar ontvangt u schuldhulpverlening. Voor advies kunt u ook contact opnemen met MKB Doorgaan en de KVK Financieringsdesk.

Een vitaal bedrijf

Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf gezond blijft? Enkele tips:

  • Blijf op de hoogte van het dagelijks financieel management

Hiermee wordt bedoeld dat u op de hoogte blijft van uw kosten en accounting. Zorg ervoor dat u nauwkeurig bijhoudt wat uw inkomsten en kosten zijn. Kijk vervolgens ook kritisch naar de gemaakte kosten. Op deze manier kunt u precies zien waar u geld aan uitgeeft. Ook toekomstplannen kunt u bijhouden. Dit biedt inzicht in mogelijke uitgaven die u gaat doen voor projecten.

  • Houdt werk en privé gescheiden

Zorg ervoor dat u een aparte bankrekening heeft voor uw bedrijf en uw privéleven. Op deze manier is het eenvoudiger om uw uitgaven bij te houden. Ook kunt u zo bijhouden hoeveel extra geld u in uw bedrijf steekt, zodat u dit kunt terugbetalen wanneer u winst maakt. Houdt daarnaast ook rekening met uw eigen loon. Betaalt u uzelf minimaal uit, of geeft u uzelf een hoog salaris? Dit laatste is misschien aantrekkelijk, maar niet altijd de meest verstandig keuze.

  • Het grotere geheel van uw bedrijf

Let op het grotere geheel van uw bedrijf. Doe bijvoorbeeld zelf uw marketing en PR in plaats van dat u hiervoor een bureau inhuurt. Ook kan het voordeliger zijn om soms te leasen in plaats van te kopen. Zeker wanneer u materiaal maar voor een korte periode nodig heeft. Denkt u toch een lening nodig te hebben? Vraag deze dan op tijd aan. Wanneer u financiële problemen heeft, is de kans klein dat u zomaar een lening af kunt sluiten. Vraag deze dan ook aan wanneer uw bedrijf nog gezond is, dan kunt u de lening gebruiken voor noodgevallen in financieel ongunstige situaties.

Zeker wanneer u uw eigen bedrijf opstart, is het belangrijk om voldoende kapitaal te hebben. Zorg er daarom voor dat u hiervoor spaart en meer hebt dan wat u denkt nodig te hebben voor de eerste 3 maanden van uw bedrijf. Op deze manier heeft u altijd voldoende geld beschikbaar.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!