Places logo
Menu

Technologische ontwikkelen leiden tot toenemende stress bij werknemers

Technologische ontwikkelen leiden tot toenemende stress bij werknemers

Eén op de vijf kantoorprofessionals ervaart werkstress door technologische innovaties, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers (NBPO). Datzelfde onderzoek toont aan dat slechts 46 procent van de ondervraagden vindt dat technologische vernieuwingen ervoor zorgen dat zij het werk sneller uit kunnen voeren. Het leidt zelfs tot meer werk, vindt 15 procent.

Kosten stressgerelateerd verzuim voor werkgevers

Op dit moment hebben 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. In totaal gaat het om 11 miljoen ziektedagen door werkstress, omgerekend een kostenpost van zo'n 8.100 euro per werknemer. TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) melden dat burn-outklachten en ander stressgerelateerd verzuim jaarlijks leiden tot een kostenpost van 2,8 miljoen euro voor werkgevers. Dat is 300 miljoen euro meer dan een jaar eerder.

Gebrek aan training

Een kwart van de ondervraagden van het onderzoek van de NBPO geeft aan dat zij geen of onvoldoende training krijgen bij de lancering van een digitale innovatie. Medewerkers die de snelle veranderende technologie niet goed kunnen bijhouden en daardoor langdurig werkstress ervaren, lopen het risico op een burn-out. In een sector waar de veranderingen elkaar in snel tempo opvolgen, neemt dat risico exponentieel toe. De financiële branche is al jaren koploper wat betreft het risico op een burn-out.

Altijd bereikbaar

Bijna de helft (47%) van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar, meldt TNO. Daarnaast maakt bijna tweederde (60%) van de werknemers (bijna) altijd gebruik van een pc of smartphone voor communicatie. Technologie kan een groot voordeel zijn om werkprocessen efficiënter te maken, maar er zitten ook nadelen aan.

Informatie-overload

Bijna een derde (28%) van de werknemers ervaart informatie-overload door technologische ontwikkelingen. Zij krijgen zoveel informatie dat zij dat niet meer kunnen verwerken. Iets meer dan de helft (51%) van de werknemers die informatie-overload ervaren, noemt stress als oorzaak van werkgerelateerde uitval. Bij mensen die aangeven geen informatie-overload te ervaren, ligt dat opmerkelijk lager: ongeveer een kwart van hun noemt werkstress als reden voor werkgerelateerd verzuim.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!