Places logo
Menu

Tapstatistieken AIVD en MIVD worden openbaar gemaakt

Tapstatistieken AIVD en MIVD worden openbaar gemaakt

De tapstatistieken van inlichtingendiensten AIVD en MIVD worden voortaan jaarlijks openbaar gemaakt in een verslag, dat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Bijleveld van Defensie besloten. Het gaat dan om het aantal taps die de AIVD en MIVD per jaar hebben uitgevoerd, zo meldt de Rijksoverheid.

Transparantie

Telefoontaps worden genoteerd, maar ook het plaatsen van een microfoon wordt opgenomen in de tapstatistieken van de AIVD en MIVD. In het kader van de transparantie zullen de statistieken elk jaar in de lente worden gepubliceerd. Voorheen werd deze informatie geheim gehouden om de nationale veiligheid zogenaamd te bewaken.

"Ik vind het belangrijk transparant en open te zijn. Dat kan niet altijd. De nationale veiligheid en operaties willen we uiteraard niet in gevaar brengen. Maar de leidraad moet absoluut zijn: zo transparant mogelijk", vertelt minister Ollengren. Minister Bijleveld voegt daaraan toe dat zij inderdaad zo transparant mogelijk willen zijn, zolang de troepen en het personeel maar niet in gevaar komen.

Raad van State

Ronald Plasterk, voorheen minister van Binnenlandse Zaken, pleitte eerder voor de geheimhouding van de statistieken. Hij beargumenteerde dat de data staatsgeheimen betreft. De Raad van State besloot echter in december dat er niet genoeg reden was voor de geheimhouding van de taps in de jaren 2002 tot en met 2013 en dat er geen sprake was van staatsgeheimen. De nieuwe ministers hebben besloten om de eis van de Raad van State niet nog eens te bevechten.

Bits of Freedom

Vanaf maart zullen de tapstatistieken van afgelopen jaren openbaar worden gemaakt op de website van de AIVD en het ministerie van Defensie. Jaarlijks zullen er nieuwe statistieken worden geüpload van het voorgaande jaar.

Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is blij met het besluit. Zij voeren al jaren de strijd voor openbaring van de tapstatistieken. Volgens hen is de geheimhouding van de statistieken altijd een schending van burgerrechten geweest; iedereen heeft recht om in te zien waar inlichtingendiensten zoals de AIVD zich mee bezighouden.

Foto: Pixabay

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!