Places logo
Menu

Subsidies en regelingen voor het MKB

Subsidies en regelingen voor het MKB

Wanneer u plannen heeft voor uw bedrijf dan is daar vaak geld voor nodig. U kunt hiervoor bij investeerders aankloppen of naar de bank gaan.Ook kan het voorkomen dat het financieel even minder gaat met uw bedrijf en dat u tijdelijk wat hulp nodig heeft. Subsidies en fiscale regelingen kunnen u nét dat financiële steuntje in de rug geven om uw plannen te realiseren of de crisis door te komen. In deze blog zeven interessante regelingen voor uw bedrijf.

Tijdelijk extra krediet

Omdat veel MKB-bedrijven het op dit moment financieel niet voor de wind gaat heeft de overheid verschillende regelingen in het leven geroepen. Met deze regelingen is het tijdelijk makkelijker om aan geld te komen zodat een aantal lastige jaren uw bedrijf niet direct de kop hoeven te kosten.

BMKB

BMKB staat voor Borgstelling MKB-kredieten. Dit is een regeling waarmee de Nederlandse overheid borg staat voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar een bank te weinig zekerheid kunnen bieden. U komt hiervoor in aanmerking als uw bedrijf te weinig onderpand kan bieden, uw bedrijf een gunstig toekomstperspectief heeft en het geld niet bestemd is voor een project of belegging. Met deze regeling kunt u bij een bank meer lenen dan dat u normaal gesproken zou kunnen doen. Ondernemingen met maximaal 250 werknemers en met een jaaromzet tot 50 miljoen euro, komen in aanmerking voor deze borgstelling. Het Ministerie van Economische Zaken heeft een website ontwikkeld waar u meer kunt lezen over de verschillende regelingen en subsidies. Ook is daar meer informatie te vinden over de voorwaarden van de Borgstelling MKB-kredieten.

Bbz

Wanneer u als ondernemer tijdelijk financiële problemen heeft, kunt u van uw gemeente financiële bijstand krijgen. Dit kan ook wanneer u problemen heeft met de opstart van uw bedrijf of als u wilt stoppen met ondernemen en hierdoor tijdelijk in geldnood komt. Deze regeling wordt het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen, ofwel Bbz genoemd. Uw gemeente kan met het Bbz op verschillende manieren hulp bieden, bijvoorbeeld via een rentedragend krediet, een periodieke uitkering voor uw levensonderhoud of een combinatie hiervan. Voor het aanvragen van deze regeling kunt u contact opnemen met uw gemeente. Op deze website van de rijksoverheid kunt u meer lezen over hoe u gebruik zou kunnen kunt maken van de Bbz-regeling.

Innovatie, techniek en onderzoekregelingen-en-subsidies2

Technologie en vernieuwing zijn belangrijke speerpunten van het huidige kabinet om de economie te stimuleren. Omdat het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten inspanning vraagt en vaak veel kosten met zich meebrengt, heeft de overheid verschillende subsidieregelingen ontworpen.

Innovatiekrediet

Innovatiekrediet is een lening bij de overheid voor de financiering van projecten. Dit moeten technologische projecten of diensten in Nederland zijn. Het krediet is bestemd voor de financiering van veelbelovende innovatieve projecten. Deze projecten moeten binnen enkele jaren leiden tot nieuwe producten, bijvoorbeeld de technische ontwikkeling van een nieuw product of de ontwikkeling van een medicijn waarbij nog een klinische studie is vereist.

WBSO subsidie

Een ander voorbeeld van een subsidie die innovatie stimuleert is de zogenaamde Wet bevordering speur en Ontwikkelingswerk. Bij deze regeling krijgt u als ondernemer subsidie op loonkosten van het personeel. Dit personeel mag zich dan alleen bezig houden met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Deze subsidie zorgt voor een vermindering van 50% van de loonbelasting, en voor starters zelfs 60%. De WBSO is het gehele jaar aan te vragen, maar belangrijk is dat dit uiterlijk één maand voordat de activiteiten starten wordt gedaan.

Innovatiebox

Wanneer u als ondernemer in aanmerking komt voor de WBSO-subsidie heeft u recht op het belastingtarief van de innovatiebox. U betaalt dan geen 20% of 25% over uw innovatieve winst maar slechts 5%. Innovatieve winst is winst die u heeft behaald over innovatieve activiteiten, zoals het ontwikkelen van nieuwe producten die voorheen nog niet op de markt waren. Voor kleinere bedrijven was deze subsidie voorheen niet interessant omdat het maken van een individuele afspraak met de belastingdienst vaak duurder was dan de belastingvoordelen. Om deze reden is er met ingang van 1 januari 2013 een eenvoudige aanvulling op deze regeling getroffen. MKB-bedrijven kunnen er voor kiezen een forfait toe te passen. Een forfait is een speciale regeling die vaststelt dat 25% van alle fiscale winst standaard toegerekend wordt aan innovatie. Op deze manier wordt de innovatiebox juist voor vernieuwende kleine ondernemers een interessante regeling!regelingen-en-subsidies1

Investeringen, milieu en energie

Steeds meer ondernemers zijn geïnteresseerd in hoe ze hun bedrijf milieuvriendelijker kunnen maken. Ook de overheid heeft een aantal fiscale regelingen ontworpen om investeringen op het gebied van duurzaamheid en milieu te stimuleren.

MIA en VAMIL

Bovenstaande afkortingen klinken misschien als een vreemde taal, maar dat is het niet. De afkortingen staan voor 'Milieu Investeringsaftrek' en Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen. Deze subsidieregelingen zijn ontstaan om ondernemers te stimuleren investeringen te doen in milieuvriendelijke apparatuur. Dit betekent niet dat u alles op de fiets hoeft te gaan doen; de Mitsubishi Outlander PHEV valt bijvoorbeeld onder deze regeling. Ook graafmachines, landbouwtrekkers en andere voertuigen vallen onder deze regeling. Sinds 2013 is het aanvragen van deze subsidies een stuk eenvoudiger gemaakt. Zo hoeft u alleen een online formulier in te vullen bij eLoket van Agentschap NL. Tip: vraag uw subsidie wel op tijd aan want het duurt ongeveer drie maanden voordat alles rond is.

SDE+

Bovenstaande afkorting staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie en richt zich op bedrijven en (Non-profit) instellingen. Er kan subsidie worden aangevraagd voor de productie van duurzame elektriciteit of groen gas. Overweegt u bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen? Neem dan eerst eens een kijkje op het eLoket van Agentschap NL om uit te vinden of u in aanmerking komt voor de SDE+ subsidie. U kunt deze aanvraag doen tot en met 19 december 2013 17.00. Hierna zal in Den Haag opnieuw worden besloten of de subsidieaanvraag in 2014 wederom opnieuw wordt opengesteld of niet.

Voordat u aanspraak wilt gaan maken op een subsidie is het handig om het artikel Subsidie is geen easy money'uit het startersmagazine Eigen Bedrijf eens te lezen. Een artikel over hoe u subsidies op het spoor kunt komen en of ze de moeite waard zijn om aan te vragen. Ook de Kamer van Koophandel geeft tips voor het aanvragen van subsidies.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!