Places logo
Menu

Steeds meer reisbureaus bieden reizigers een digitale detox

Steeds meer reisbureaus bieden reizigers een digitale detox

Reisbureaus zetten zich steeds vaker actief in om mensen tijdens hun vakantie ook op digitaal vlak tot rust te laten komen. Met de zogenaamde 'digitale detox' bieden zij vakantiegangers de mogelijkheid tot een internetloze vakantie.

Het huidige internetgebruik maakt dat mensen steeds drukker zijn met wat er om hen heen gebeurt. Met name jongeren zijn veel online: uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat 95% van alle jongeren dagelijks gebruik maakt van internet.

Het internetgebruik kost niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Zowel lichamelijk als geestelijk. En veel jongeren zijn zich hier niet bewust. Zo heeft het offline privéleven onbewust steeds minder prioriteit. Reisbureaus die onderzoek doen naar de wensen en behoeftes van consumenten, zien steeds meer behoefte aan een digitale detox.

FOMO en sociale druk

Eén van de belangrijkste oorzaken van het hoge internetgebruik is de fear of missing out (FOMO). Dit is het nare gevoel dat ontstaat wanneer iemand het idee heeft dat hij iets mist. Vooral jongeren hebben er steeds meer last van. Volgens de Britse psycholoog Andrew Przybylski hangt FOMO samen met onzekerheid, ontevredenheid en de drang om constant social media te checken.

Het is een logisch gevolg van de toenemende sociale druk. Als mensen op Facebook of Instagram zien dat hun vrienden allerlei leuke dingen doen, zijn ze sneller geneigd om hun vrije tijd ook 'leuk' en 'nuttig' te besteden. Hierdoor neemt de sociale druk, vaak ongemerkt, toe.

Reisbureaus bieden oplossing

Reisbureaus komen daarom met steeds meer relax-vakanties die erop zijn gericht om de sociale druk even weg te nemen en innerlijke rust te herstellen. Tijdens deze vakanties leveren mensen vaak hun telefoon in of leggen hem bewust weg tijdens activiteiten.

Renske van Happy Soul Travel ziet de effecten van het hoge internetgebruik onder jongeren terug in de reizigers: "Ik zie nu ook begin-twintigers tussen de reizigers. Waar burn-outs eerst nog een dertigersprobleem waren, zijn er nu ook twintigers die ermee kampen. Voor hen is het extra moeilijk om de telefoon weg te leggen."

De vakantie is voor veel mensen dan ook een goed moment om even 'uit te loggen' en de aandacht volledig op zichzelf en op hun gezin te richten. Niet alleen komen mensen zo een stuk uitgerusten terug van vakantie, de vakanties lijken ook langer te duren.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!