Places logo
Menu

Steeds meer Nederlandse bedrijven produceren groener en schoner

Steeds meer Nederlandse bedrijven produceren groener en schoner

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren goedkoper en milieuvriendelijker zijn gaan produceren. Veel bedrijven produceren schoner en gebruiken naar verhouding minder grondstoffen dan een aantal jaar geleden. Daarnaast gaat het goed met bedrijven die milieugoederen en -diensten maken, want daar is zowel de productie als de werkgelegenheid gestegen.

Ontwikkelingen groene groei

Het CBS heeft gekeken naar de ontwikkelingen van milieu-indicatoren in de periode 2000 tot en met 2016. Uit deze analyse blijkt dat de afvalproductie en vrijwel alle uitlaatgassen naar water en lucht zijn gedaald. Dit is opvallend omdat de Nederlandse economie in deze periode met 21 procent groeide.

Daling uitstoot fijnstof

Een voorbeeld van een milieuschadelijke stof die in de laatste jaren gedaald is, is fijnstof. Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Deze kleine zwevende deeltjes kunnen bij inademing in de longen terecht komen, daardoor is het slecht voor de gezondheid. Volgens het CBS is de uitstoot van fijnstoffen tussen 2000 en 2016 met 41 procent gedaald. De daling van fijnstof vond in bijna alle economische sectoren plaats. Alleen in de landbouwsector steeg de uitstoot van fijnstof met drie procent. Dit hangt waarschijnlijk samen met het feit dat er steeds meer vrije-uitloopkippen komen.

Milieuregelgeving

Nationale en Europese milieuregelgeving moet bedrijven stimuleren om schoner en milieuvriendelijker te werk te gaan. Om de groene groei te bevorderen heeft Nederland bijvoorbeeld milieubelastingen, milieusubsidies en een speciale milieuregelgeving opgesteld. Hoewel deze regels in de periode 2000 tot 2016 nauwelijks zijn veranderd zijn bedrijven wel veel milieuvriendelijker gaan produceren. Dit komt waarschijnlijk door procesaanpassingen in de industrie, een toename in het gebruik van filters en de productie van auto"s voldoen aan hogere eisen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!