Slechts 22,9% websites diëtisten online beveiligd
Uit onderzoek van de Open State Foundation bleek in augustus dat websites van zorginstellingen relatief slecht beveiligd zijn. In dit onderzoek werden meerdere branches meegenomen zoals thuiszorginstellingen en huisartsen, maar ook aanbieders van paramedische zorg. Het online invullen van persoons- en betaalgegevens ligt bij veel consumenten gevoelig, zeker wanneer het gaat om een zorgaanvraag. Het is dan ook van groot belang dat organisaties hun online beveiliging op orde hebben. Uit het onderzoek van de Open State Foundation blijkt dat voor de gehele zorgsector nog ruimte voor verbetering is. Maar hoe zit het met de online beveiliging per branche? Telefoonboek.nl onderzocht daarom hoeveel diëtisten uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.
Wat is SSL?
Met een SSL-certificaat ontstaat een beveiligde verbinding tussen twee computers. In de meeste gevallen gaat het dan om de computer van een bedrijf en die van een bezoeker. Door middel van de beveiligde verbinding is gedeelde informatie tussen deze twee computers afgeschermd. Hierdoor is het niet mogelijk voor derden, zoals hackers, om de informatie in te zien. Consumenten hoeven niet blind te vertrouwen op bedrijven wanneer het gaat om online beveiliging en kunnen zelf een simpele check uitvoeren. Wanneer de URL namelijk wordt weergegeven met een (groen) hangslotje en begint met de letters "https", dan is er sprake van een beveiligde verbinding. Wordt er geen hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "http" of slechts "www", dan is er geen sprake van een beveiligde verbinding. Bij deze websites bestaat dan ook het risico dat derden meekijken en kan de privacy van gedeelde informatie niet gegarandeerd worden.
Diëtisten
Van de 175 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "Diëtist" met een werkende website, blijken slechts 40 bedrijven in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat slechts 22,9% van de websites online is beveiligd en er voor het overgrote deel van de geregistreerde bedrijven (77,1%) nog een slag te slaan is. Bij ruim drie op de vijf bedrijven lijkt de online beveiliging en privacy niet gegarandeerd te zijn. Dit betekent dat de hoofdpagina's van deze websites niet in het bezit lijken te zijn van een SSL-certificaat waardoor de gegevens die daar gedeeld worden niet altijd veilig zijn. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt.
Ruimte voor verbetering
"Zowel het onderzoek van de Open State Foundation als het onderzoek van Telefoonboek.nl moet een eyeopener zijn voor veel zorginstellingen, zoals diëtisten" stelt Ronny Oonk, manager van Places Websites. "Het is goed om te zien dat veel organisaties meegaan met huidige online ontwikkelingen en inzetten op digitalisering. Het is dan ook belangrijk dat diëtisten de mogelijkheid aanbieden om online contact op te nemen of afspraken te maken. Wel is het belangrijk dat zij aandacht besteden aan het gehele plaatje waar online beveiliging een groot onderdeel van is. Cliënten willen er namelijk zeker van zijn dat persoonlijke gegevens of vragen beveiligd zijn en niet zichtbaar voor derden. Door het gebruik van een SSL-certificaat krijgen cliënten dit vertrouwen en zullen zij sneller een diëtist online benaderen."
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen