Places logo
Menu

Samen sta je sterker: zo bouw je online en offline aan een sterk netwerk

Samen sta je sterker: zo bouw je online en offline aan een sterk netwerk

Netwerken is het offline en online leren kennen en onderhouden van contacten die waardevol kunnen zijn voor je werk, jouw carrière en je privéleven. Online kun je contacten leggen en onderhouden via LinkedIn, Facebook en Twitter. Offline netwerken kan bijvoorbeeld door één op één gesprekken, op vakbeurzen of bij netwerkbijeenkomsten. Je bouwt aan relaties met mensen zodat je elkaar wellicht ooit verder kan helpen. Samen sta je sterker en daarom is het belangrijk regelmatig te netwerken. Hoe je dat het beste aanpakt, lees je in dit artikel.

1. Verken je eigen netwerk

In je directe omgeving bevinden zich vaak meer interessante contacten dan je van te voren zou denken. Denk bijvoorbeeld aan je familie, vrienden, (oud)klasgenoten, (oud)collega's of kennissen uit het verenigingsleven. Schrijf uit iedere groep minimaal vijf mensen op die je misschien verder zouden kunnen helpen. Handig om daar bij te zetten bij welk bedrijf hij of zij werkt en welke functie hij of zij daar vervult. Misschien gaat er wel een wereld voor je open als je dit op een rijtje zet.

2. Besteed aandacht aan je gesprekspartner

Interesse tonen is van essentieel belang bij netwerken. Stel jezelf even voor en breek het ijs met originele vragen. Informeer bijvoorbeeld wat je gesprekspartner vindt van de locatie of hapjes als je op een netwerkbijeenkomst bent. Met small talk maak je een persoonlijke connectie en trek je het gesprek vlot op gang. Blijf tijdens het gesprek doorvragen naar de interesses van je gesprekspartner. Stel open vragen, luister goed en probeer te achterhalen wat jij voor hem of haar kan betekenen. Praat dus niet alleen over jezelf en jouw bedrijf.

3. Bereid een elevator pitch voor

Een elevator pitch is een gesprek van maximaal één minuut, waarin je vertelt wat je op zakelijk gebied te bieden hebt. Je kunt zo kijken of jij en en je gesprekspartner iets voor elkaar kunnen betekenen. Wat vertel je en wat juist niet? Die minuut is sneller voorbij dan je denkt en je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Places Nieuws plaatste eerder al dit artikel met tips voor de perfecte elevator pitch.

4. Maak gebruik van LinkedIn

Online netwerken is een mooie aanvulling op offline netwerken. LinkedIn is het bekendste en meest gebruikte online platform. Meer weten over effectief netwerken op LinkedIn? Je leest het in dit artikel. Wat kun je bijvoorbeeld het beste in je kopregel zetten? Hoe kun je het beste een connectie verzoek sturen? Wat zijn aanbevelingen en hoe maak je hier optimaal gebruik van?

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!