Places logo
Menu

Robotisering kost banen maar kan ook 133 miljoen nieuwe banen opleveren

Robotisering kost banen maar kan ook 133 miljoen nieuwe banen opleveren

Robotisering zal naar verwachting in de toekomst veel banen gaan vervangen. Volgens het World Economic Forum (WEF) komen er daarentegen ook veel nieuwe banen bij. Tot en met 2022 zouden er 133 miljoen nieuwe banen ontstaan. Deze cijfers zijn een schatting op basis van een onderzoek naar in totaal 15 miljoen werknemers en hun verwachtingen.

Sectoren

Met name banen in de accountancy, industrie, klantbeheer en het secretariaat worden overgenomen door machines. Het aantal banen in bijvoorbeeld data-analyse, softwareapplicaties en online verkoop neemt juist toe. Ook in andere branches waar menselijke competenties van belang zijn, zal het aantal banen waarschijnlijk groeien. Volgens het WEF zou 54% van de het huidige personeelsbestand nieuwe vaardigheden moeten leren. Met deze nieuwe vaardigheden zouden zij een andere functie kunnen uitvoeren.

Vergrijzing

Hoewel sommigen mensen angstig zijn voor de toenemende robotisering kan het juist ook veel oplossingen bieden. Er is namelijk sprake van een toenemende vergrijzing in Nederland. Door de vergrijzing is er krapte op de arbeidsmarkt. Vooral in de zorg en in de transport ondervinden organisaties hier veel last van. Volgens de ING zou robotisering in de toekomst een oplossing kunnen vormen voor dit personeelstekort. Mits de robotisering de banen van vergrijzende werknemers over kunnen nemen. Er moet bijvoorbeeld geen mismatch ontstaan tussen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de werkende bevolking.

Foto: Bigstock

Ook interessant

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!