Places logo
Menu

Rechter geeft Fastned ongelijk in rechtszaak over plaatsing van laadpunten

Rechter geeft Fastned ongelijk in rechtszaak over plaatsing van laadpunten

Vandaag de dag staan duurzaamheid en zorgen voor het milieu hoog in het vaandel in de maatschappij. Een grote bron van milieuvervuiling zijn de uitlaatgassen van een auto. De toekomst ligt dan ook bij elektrische auto"s. Vanzelfsprekend is de belangstelling voor deze auto"s sterk afhankelijk van de mate van gebruiksgemak die gecreëerd wordt. Een groot aanbod aan laadpunten maakt daar onderdeel van uit. De meeste mensen met een elektrische auto hebben thuis een laadpunt, maar momenteel kan met de meeste elektrische auto"s niet meer dan 170 kilometer afgelegd worden op een volle batterij. Daardoor is onderweg opladen nodig. In Nederland is Fastned de belangrijkste aanbieder van laadpalen, bijvoorbeeld langs de snelweg. Dat wil het bedrijf graag zo houden. De rechter heeft de kans hierop door een uitspraak, helaas voor het bedrijf, verkleind.

Fastned heeft geen alleenrecht

Fastned spande een rechtszaak aan tegen de Staat, om te voorkomen dat de overheid andere bedrijven toestemming verleent voor nieuwe laadpunten bij benzinestations en wegrestaurants. Dit deed het bedrijf samen met mede snellaadexploitant MisterGreen. Hen zou namelijk al in 2012 concessie, oftewel alleenrecht, toegekend zijn. Volgens bedrijven als Shell, hadden zij echter altijd al het recht laadpalen bij hun benzinestations te plaatsen. De rechter sluit zich aan bij het statement van Shell, door te stellen dat er eigenlijk geen sprake was van concessie en dat het toestaan van plaatsen van laadpunten door andere partijen een uitbreiding was van bestaand beleid. Shell mag hierdoor hun plan uitvoeren om laadpalen te plaatsen bij 25 van hun grote snelweg benzinestations.

Ongelijke concurrentie

Hoewel CEO van Fastned, Michiel Langezaal, tegen het AD vertelt niet tegen concurrentie te zijn, vindt hij benzinestations oneerlijke concurrentie. Dit komt onder andere doordat Shell allerlei voorzieningen heeft, zoals koffie, verse broodjes, WiFi en toiletten, die opladen bij het benzinestation aantrekkelijker maken dan bij een plek waar alleen een laadpunt is. Fastned heeft namelijk geen toestemming om een winkel of café te plaatsen bij diens snellaadstations. De Haagse rechtbank weerlegde het argument van oneerlijke concurrentie door te zeggen de bedrijven verschillende zaken verkopen, namelijk dat een benzinestation benzine verkoopt, terwijl een laadstation stroom verkoopt.

In de behoefte van klanten voorzien

Langezaal heeft liever dat pompstationhouders als Shell laadpalen neerzetten op plekken waar ze nog niet zijn, aangezien dit ook beter is voor de groei van elektrisch rijden. Machteld de Haan, General manager retail van Shell, geeft aan dat het bedrijf simpelweg in de behoefte van de klant wil voorzien. Ze stelt dat ze zien dat de vraag naar schone brandstoffen toeneemt en vindt dat hun pompstations de ideale plek zijn voor automobilisten om hun auto op te laden. Ze benadrukt daarbij dat ze de laadpalen dus niet bewust neerzetten in de buurt van die van Fastned.

Eerdere rechtszaken en lopende procedures

Een woordvoerder van Fastned geeft aan dat ze de uitspraak van de rechter bizar vinden. Fastned-baas Langezaal stelde boos dat de situatie lijkt op "George Orwell"s Animal Farm", aangezien de oliemaatschappijen volgens hem behandeld worden alsof ze een aparte status hebben. Hij laat het er dan ook niet bij zitten en zal in hoger beroep gaan. Fastned heeft ook een procedure gestart voor het neerzetten van cafés bij hun laadstations. Verrassend is dat niet, want dit is niet de eerste keer dat Langezaal van zich afbijt. Twee keer eerder kreeg hij van de rechter ongelijk in rechtszaken tegen de plaatsing van laadstations door bedrijven als Shell. Of zijn inspanningen uiteindelijk effect zullen hebben blijft nog even de vraag. Voor nu heeft het bedrijf in ieder geval weer een tegenslag te verduren.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!