Places logo
Menu

Rabobank houdt rekening met boete vanwege witwaspraktijken

Rabobank houdt rekening met boete vanwege witwaspraktijken

2018 zou wel eens een minder goed jaar kunnen worden voor de Rabobank. De bank verwacht dat hen door de Verenigde Staten een fikse boete opgelegd zal worden. Ze reserveren daar nu alvast een bedrag van 310 miljoen voor. Medewerkers van een vestiging in het Amerikaanse Calexico zouden bewust informatie over ongebruikelijke transacties achtergehouden hebben. Dit heeft een beschuldiging van witwassing tot gevolg.

Rabobank North America

Een dochterbedrijf van de Rabobank, genaamd Rabobank North America (RNA), heeft een vestiging op de grens met Mexico, namelijk in Calexico. De Rabobank zou hier Mexicaanse drugkartels hebben "toegestaan" geld wit te wassen. In een verklaring geeft de bank echter alleen toe schuldig te zijn aan "een eenmalige overtreding door voormalige medewerkers die vijf jaar geleden informatie hebben achtergehouden voor de OCC", dat is de Office of the Comptroller of the Currency. Deze federale toezichthouder houdt de RNA al vanaf 2006 in de gaten. In 2013 openden ze een onderzoek naar de mogelijke witwaspraktijken van de bank. De vestiging in kwestie van de RNA is inmiddels gesloten.

Schuldig

De Rabobank heeft dus al gedeeltelijk schuld bekend. De bank wil echter niet bevestigen dat het gaat om geld van Mexicaanse drugkartels. Woordvoerder van de Rabobank Hendrik-Jan Eijpe, laat aan de Volkskrant weten dat hij verwacht dat in april dit jaar een schikking zal zijn getroffen. Uit de reservering van het geldbedrag door de Rabobank kan worden opgemaakt dat de boete een omvang zal hebben van ongeveer 310 miljoen euro.

Gevolgen in Nederland

Naast de imago schade van de beschuldiging van witwassen met zicht meebrengt, maakt de Rabobank in Nederland ook kans op een strafproces. Woordvoerder van het Openbaar Ministerie Marieke van der Molen laat weten dat ze nu "beoordelen of er voldoende aanknopingspunten zijn om een strafzaak te openen".

Eerdere overtredingen

Dit zou niet de eerste keer zijn dat de Rabobank en fikse boete opgelegd wordt. In 2013 kreeg de bank al een boete van maar liefst 774 miljoen euro van de Britse en Amerikaanse toezichthouders. De Rabobank trof toen ook een schikking omdat zij gefraudeerd hadden met de Libor-rente. Dit schandaal had tot gevolg dat bestuursvoorzitter Piet Moerland aftrad.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!