Places logo
Menu

Overheid speelt niet genoeg in op digitalisering

Overheid speelt niet genoeg in op digitalisering

De Nederlandse overheid is onvoldoende voorbereid op de verdergaande digitalisering in de maatschappij. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid. Ook in de verkiezingsplannen van menig politieke partij stond deze digitalisering niet of nauwelijks op het programma.

Aandacht

De onderzoekers vinden dat de overheid een pro-actievere houding moet aannemen ten opzichte van ICT. Er moet meer worden geïnvesteerd in technologie, meer ruimte komen voor samenwerkingen tussen de publieke en private sector en ruimte worden gegeven voor deskundigen. Bovendien is digitalisering geen groot politiek thema, terwijl het dat volgens de onderzoekers wel had moeten zijn. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ontbrak de aandacht voor dit onderwerp vrijwel volledig.

Kosten en geduld

Ook blijkt er uit het rapport van de Studiegroep Informatiesamenleving en Overheid dat de uitvoerende macht vooral bang is dat grote ICT-projecten, kostentechnisch gezien, enorm uit de hand lopen. Daarbij moeten ICT-projecten meteen hun meerwaarde bewijzen en krijgen zij niet de kans zich te ontwikkelen. De onderzoekers stellen voor om flexibeler te worden als overheid, kleinere stappen te nemen, regelmatiger feedback te geven en meer aandacht te geven aan de inbedding van de systemen.

Overheidswebsites

Dat de overheid en digitalisering niet per sé een voor de hand liggende combinatie zijn, bleek al uit eerder onderzoek van Telefoonboek.nl. Van de 1110 onderzochte websites bezaten er namelijk 553 een SSL-certificaat. Dat betekent dat bij iets meer dan de helft, namelijk 557 overheidswebsites geen https is geconstateerd in de URL. De website van de belastingdienst is een voorbeeld daarvan: persoonlijke gegevens worden ingevuld met behulp van DigiD, een extern portaal dat wel beveiligd is. De hoofdwebsites zijn echter nog niet in het bezit van een SSL-certificaat. Gegevens die daar worden ingevuld of opgezocht zijn daardoor nog altijd niet beveiligd.

Lasten en kansen

Ronny Oonk, manager van Places Websites en onderzoeker van Telefoonboek.nl, kan zich wel vinden in de kritiek van het onderzoeksrapport: "Ik denk dat de overheid moet stoppen met de digitalisering als noodzakelijk kwaad te zien, en juist de kans moet grijpen om er haar voordeel uit te slaan. Het investeren in de digitale infrastructuur van het land levert je uiteindelijk vooral voordelen op. Maar dan moet je wel het geduld hebben om deze ontwikkelingen een kans te geven."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!