Places logo
Menu

Open access publicaties voordelig en noodzakelijk voor bedrijven

Open access publicaties voordelig en noodzakelijk voor bedrijven

De EU eist dat wetenschappers hun onderzoeken voortaan niet meer publiceren in tijdschriften met abonnees, maar alleen nog in gratis open access tijdschriften. Elf Europese wetenschapsfinanciers en de EU willen niet meer betalen als onderzoek achter een betaalmuur zit en eisen dat open access verplicht wordt in 2020. Momenteel zijn wetenschappelijke onderzoeksresultaten niet toegankelijk voor iedereen. Met open access zijn alle wetenschappelijke artikelen voor iedereen gratis. Het gratis toegankelijk maken van onderzoeken in open access tijdschriften kan positieve gevolgen hebben voor bedrijven en leiden tot economische impulsen.

Overstap noodzakelijk

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) is de overstap naar open access noodzakelijk. Het is belangrijk om onderzoek dat met publieke middelen is gefinancierd, ten goede te laten komen voor de gehele samenleving. Het initiatief past in het grotere plan om wetenschap opener en breder bekend te maken. Data die zorgvuldig wordt opgeslagen voor hergebruik kan vervolgens de uitwisseling van kennis versnellen. Kenniscirculatie wordt op een hoger, macro-economisch niveau als belangrijke peiler gezien om de EU concurrerend te houden. Er wordt door NWO gesproken over een diepe schande dat bij een ebola-uitbraak in Afrika, de VN een verzoek moet doen aan wetenschappelijke tijdschriften om relevante publicaties gratis beschikbaar stellen. Dit zodat lokale artsen hiervan kunnen leren.

Voordelen van open access voor bedrijven

Er zijn grote voordelen van het openstellen van wetenschappelijke publicaties. Nieuwe wetenschappelijke ideeën worden sneller en breder verspreid wat aanzet tot nieuw onderzoek en meer kennis. Vanuit vele opzichten haalt de gehele samenleving hier voordelen uit. Ook voor mkb'ers zijn er veel voordelen van open access. Voor bedrijven vergroot open access het innovatief vermogen, doordat ze sneller kunnen profiteren van aanwezige openbare informatie. Met deze informatie kunnen ze in combinatie met hun eigen kennis, vernieuwende producten en processen ontwikkelen. Bovendien, zodra er nieuwe trends door onderzoek in de markt worden ontdekt kunnen bedrijven hun strategie daarop aanpassen. Bedrijven kunnen voortbouwen op wetenschappelijke ideeën. Dit zal vervolgens bijdragen aan een betere kenniseconomie en wat weer economische impulsen kan leveren.

Gratis is niet echt gratis

Er is daarentegen natuurlijk altijd iemand die moet betalen. Bij open access is de auteur de onderzoeker die een paar duizend euro moet betalen om zijn artikel gepubliceerd te krijgen. Nu krijgt een onderzoeker die kosten terug van de universiteit, maar de vraag is hoe dat in de toekomst zal gaan. Het nadeel hiervan is dat beginnende onderzoekers waarschijnlijk geen publicaties krijgen, wat wetenschappelijk onderzoek weer stagneert.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!