Places logo
Menu

Online beveiliging kunstsector moet beter: 9,2% websites beveiligd

Online beveiliging kunstsector moet beter: 9,2% websites beveiligd

Het kopen van kunst is vaak erg kostbaar. Het is dan ook van belang dat een verkoop goed verloopt en consumenten waar voor hun geld krijgen. Tegenwoordig is het steeds vaker mogelijk om kunst niet alleen bij een kunsthandelaar of in een galerie te kopen, maar ook online. Het is dan wel belangrijk dat consumenten bij een betrouwbare website terecht komen die online beveiligd is. Maar is dat ook altijd het geval? Telefoonboek.nl onderzocht hoeveel kunstbedrijven uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.

Wat is SSL?

Een SSL-verbinding is een gecodeerde verbinding tussen een server en bezoeker. Wanneer bedrijven in het bezit zijn van een SSL-certificaat hebben zij een bestand waardoor er een beveiligde verbinding ontstaat tussen de bezoeker en de website. Deze beveiligde verbinding zorgt ervoor dat derden, zoals hackers, geen informatie kunnen inzien die tussen een website en bezoeker gedeeld wordt. Wanneer bezoekers er zeker van willen zijn dat ingevoerde gegevens beveiligd zijn, dan kunnen zij checken of er voorafgaand aan de URL een hangslotje en de letters "https" worden weergegeven. Is dit niet het geval en begint de URL met de letters "http", dan is er geen beveiligde verbinding en kan de website het waarborgen van privacy niet garanderen. Daarnaast wordt er voorafgaand aan de URL van dit soort websites tegenwoordig aangegeven dat een website "niet veilig" is.

Kunstbedrijven met SSL-certificaat

Van de 10.466 organisaties die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "kunst" met een werkende website, bleken slechts 967 websites in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat slechts 9,2% van de websites online beveiligd is en de overgrote meerderheid (90,8%) niet in het bezit lijkt te zijn van een SSL-certificaat. Bij die websites bestaat er dus de mogelijkheid dat de privacy van gegevens niet gegarandeerd wordt. Wel is het mogelijk dat de pagina"s waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevinden. De hoofdpagina"s daarvan zijn echter niet in het bezit van een SSL-certificaat waardoor de gegevens die daar worden ingevuld niet veilig zijn.

Meegaan met online ontwikkelingen

Ronny Oonk, manager van Places Websites stelt dat bedrijven uit de kunstsector moeten meegaan met online ontwikkelingen. "Zeker voor de kunstbedrijven die de mogelijkheid aanbieden om online kunst te kopen, is het van groot belang om een beveiligde website te hebben. Maar ook voor de bedrijven die deze mogelijkheid niet aanbieden, is een beveiligde website geen overbodige luxe. Wanneer kunstwebsites in het bezit zijn van een SSL-certificaat kan dit de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van zowel de website als het gehele bedrijf vergroten. Het laatste wat je als bedrijf wilt zijn de woorden "niet veilig" naast de URL van je website. Voor de meeste kunstbedrijven die geregistreerd zijn lijkt er op dit vlak dus nog ruimte voor verbetering."

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!