Places logo
Menu

Omzetgroei stijgt en winstgroei daalt bij het mkb wijst rapport SRA uit

Omzetgroei stijgt en winstgroei daalt bij het mkb wijst rapport SRA uit

2017 was een goed jaar voor midden- en kleinbedrijven op het gebied van omzet, zo blijkt uit een rapport van accountantsvereniging SRA. De omzetgroei van middelgrote en kleine bedrijven was dat jaar namelijk acht procent. Dat is één procent meer dan het jaar daarvoor. Helaas blijken andere zaken minder rooskleurig voor de ondernemers.

Stijging van omzetgroei

In het rapport "Branches in Zicht 2018: De harde cijfers van Nederlandse ondernemingen" geeft de SRA de financiële ontwikkelingen in het mkb in 2017. Cees Meijer, directeur van het SRA, trekt de positieve conclusie dat de Nederlandse economie op stoom is en de omzetgroei daardoor elk jaar stijgt. In totaal nam het eigen vermogen van mkb"ers in 2017 met 17,5 procent toe. De stijging van het eigen vermogen hangt waarschijnlijk samen met de afschaffing van pensioen in eigen beheer, waardoor een deel van de pensioenvoorzieningen naar het eigen vermogen is gegaan.

Daling van winstgroei en stijgende personeelskosten

Het SRA is echter wel direct realistisch over het feit dat het niet allemaal rozenkleur en maneschijn is voor het mkb. Helaas is er sprake van een dalende winstgroei. Dit komt doordat de winst elk jaar minder toeneemt doordat personeelskosten sterk stijgen. Helaas groeit de omzet niet zo snel als de personeelskosten.

In de industriële en medische sector zijn de stijgingen van de personeelskosten het hoogst, wat volgens de onderzoekers komt doordat in deze sectoren geïnvesteerd is in duurder personeel. De personeelskosten stegen vooral door een gebrek aan gekwalificeerd personeel en de stijging van lonen. In de horeca investeerde men juist in goedkoper personeel, waardoor de stijging in personeelskosten beperkt is gebleven.

27 procent van de totale opbrengst van mkb"ers ging op aan personeelskosten. De SRA verwacht in 2018 opnieuw stijging van de personeelskosten door het groeiende personeelstekort. "Als de loonkosten in 2018 verder toenemen zonder een compensatie in de belastingen en sociale premies (wig), zal de winstgroei van mkb-bedrijven naar verwachting verder dalen," aldus de SRA.

Landelijke verdeling

In de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland werd de positiefste winstontwikkeling gezien. Tegelijkertijd zijn dit ook de regio"s waar de personeelskosten het hardst stegen, namelijk met negen procent. In de vier steden was de stijging van de personeelskosten opvallend klein. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg waren de winstcijfers goed, omdat de bedrijfskosten hier minder stegen dan gemiddeld.

Afbeelding: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!