Places logo
Menu

Omstreden salarisverhoging ING topman zorgt voor gesprek over strengere wetgeving

Omstreden salarisverhoging ING topman zorgt voor gesprek over strengere wetgeving

Vorige week werd bekend dat het salaris van ING topman Ralph Hamers verdubbelt zou worden. Zijn salaris zou dan uitkomen op ruim 3 miljoen euro per jaar. De reden die hiervoor genoemd werd, was dat Hamers in vergelijking met andere topmannen bij Europese banken veel te weinig verdiende. Er ontstond veel ophef in Nederland en zelfs de politiek ging zich ermee bemoeien. De ING heeft het salarisvoorstel inmiddels ingetrokken, om zo verdere imagoschade te voorkomen. Het voorstel heeft er namelijk voor gezorgd dat klanten de bank besloten te verlaten. Den Haag houdt echter voet bij stuk en is nog steeds vast van plan strengere regelgeving over het loon van bankiers door te voeren.

Kamerleden van verschillende partijen willen met elkaar in gesprek over de salarissen van bankiers. GroenLinks leider Jesse Klaver nam het initiatief om wettelijk greep te krijgen op bankierssalarissen. Zelfs de VVD, die de huidige bonusregels tijdens formatiegesprekken te streng vond, wil in gesprek over aanscherping van de regels. Ook het CDA praat mee.

Het doel is vooral om te voorkomen dat banken in de toekomst weer in opspraak komen vanwege salarisvoorstellen en -verhogingen. Dit gebeurt namelijk regelmatig. In 2015 was er ook protest toen dezelfde Hamers een salarisverhoging kreeg van 30 procent en een aantal jaar geleden was er bij de ING ook ophef over de loonsverhoging van toenmalig bestuursvoorzitter Jan Hommen. Ook de ABN AMRO lag drie jaar geleden onder vuur vanwege een salarisverhoging.

In plaats van een salarisverhoging van 50 procent heeft Hamers nu ingestemd met een salarisverhoging van 2,2 procent. Zijn loon van 1.9 miljoen wordt verhoogd met zo"n 38.000 euro, wat meer is dan een modaal inkomen.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!