Places logo
Menu

Non-foodwinkels zien grootste omzetstijging in 10 jaar

Non-foodwinkels zien grootste omzetstijging in 10 jaar

De detailhandel draaide in het derde kwartaal van 2017 4,7 procent meer omzet dan in het derde kwartaal van 2016. Non-foodwinkels zagen met een omzetstijging van bijna 21 procent de grootste omzetstijging in ruim tien jaar.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de kwartaalmonitor Detailhandel. De omzet in de detailhandel steeg in het derde kwartaal van dit jaar voor het twaalfde kwartaal op een rij.

Internetaankopen

Online winkelgedrag zorgde voor een omzetstijging van zo'n 21 procent, een hogere stijging dan bij de winkelverkoop.

De totale omzet die online is geboekt, was in het derde kwartaal van dit jaar 20,8 procent hoger dan vorig jaar. Winkels met een multi-channel strategie zagen een online omzetgroei van 24,1 procent, de grootste stijging. Multi-channel houdt in dat de winkel op meerdere kanalen haar producten en/of diensten aanbiedt: naast een fysieke locatie bijvoorbeeld ook een webshop.

Bij de webshops die alleen een online kanaal hebben, steeg de omzet met 18,5 procent.

Woon- en modewinkels

De omzetstijging van 5,1 procent in de non-foodsector is de grootste stijging sinds de eerste twee kwartalen van 2006. De omzetten die geboekt worden in deze sector stijgen sinds het vierde kwartaal van 2016.

Vooral branches met betrekking tot wonen behaalden sterke groeicijfers. Dit komt door de grotere dynamiek op de woningmarkt. Meubelzaken, winkels in verlichten en andere huishoudelijke artikelen zagen een omzetstijging van bijna 8 procent vergeleken met het derde kwartaal van 2016. Doe-het-zelfzaken en keukenwinkels gingen er met 6,5 procent op vooruit.

In de modebranche werden ook hogere omzetten geboekt. Schoenenverkopers maakten 7,5 procent meer omzet en kledingwinkels 4,3 procent.

Toekomstperspectief

Ongeveer 46 procent van de ondernemers in de detailhandel verwacht in 2018 meer omzet te boeken dan in 2017. Bijna 5 procent verwacht juist een afname in omzet. Ook wat betreft de werkgelegenheid zijn de verwachtingen positief. Bijna 15 procent van de ondernemers denkt het personeelsbestand uit te breiden.

Foto: Max Pixel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!