Places logo
Menu

Nieuwe zakelijke contacten leggen? Leer netwerken in 5 stappen!

Nieuwe zakelijke contacten leggen? Leer netwerken in 5 stappen!

Iedereen roept het: netwerken is goud waard. Het hebben van de juiste contacten kan u in de loop van uw carrière van alles opleveren. Of het nou om extra opdrachten, goede dealtjes of vriendendiensten gaat, het juiste netwerk komt altijd van pas. Maar hoe doet u dat dan, netwerken? Op wat voor manier bouwt u als ondernemer zoiets op? Places.nl geeft u vijf stappen voor het opstarten van uw netwerk!

1. Stel doelen

Allereerst is het belangrijk dat u nadenkt over wat u wilt bereiken. Met wat voor mensen zou u in contact willen komen? Hoeveel? En wat zou u van ze willen weten? Er is een verschil tussen het benaderen van verschillende partijen. Met een potentiële klant bespreekt u bijvoorbeeld andere dingen dan met een toekomstige werkpartner. Denk hier van tevoren goed over na, zodat u gericht te werk kunt gaan!

2. Wees proactief

Vervolgens is het van belang zelf het initiatief te nemen. Speur het internet af naar netwerkborrels, bijeenkomsten en beurzen in uw branche. Ook kunt u direct al op zoek naar de juiste mensen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld LinkedIn, hier vindt u vele werknemers en werkgevers die zichzelf profileren en aangeven wat ze voor u kunnen betekenen. Zoek uit op wat voor manier u in contact kunt komen met deze mensen of stuur ze alvast een bericht.

3. Zoek actief het gesprek op

Heeft u de juiste evenementen gevonden waar de juiste mensen aanwezig zijn? Ga er dan ook heen! Het is belangrijk uzelf te laten zien bij dergelijke bijeenkomsten. Stap actief op de juiste mensen af en wees geïnteresseerd. Als duidelijk is dat u tijd investeert in uw contacten en aandacht heeft voor anderen heeft dit een positieve doorwerking. Probeer dus ook goed te luisteren en door te vragen naar wat uw gesprekspartner u vertelt.

4. Wees representatief

Uw zichtbaarheid op netwerkgelegenheden is zeer belangrijk. Zorg dan ook dat u representatief en netjes overkomt. Denk hierbij aan een gepaste kledingstijl met persoonlijke touch. Een onbewuste eerste indruk heeft veel invloed op uw verdere contact! Een opgespelde badge met uw naam, functie en bedrijf kan helpen om in een gesprek te komen en zorgt ervoor dat u beter wordt onthouden.

5. Doe uw huiswerk

Netwerken houdt niet op als u weer veilig thuis op kantoor zit. Sterker nog, het echter werk begint dan pas. Het onderhouden van uw contacten is een flinke klus, maar cruciaal voor het bereiken van uw doelstellingen. Gebruik sociale media om in contact te komen met de mensen die u heeft gesproken, sla de contactgegevens zorgvuldig op, bewaar visitekaartjes en kom gemaakte afspraken na. Als u er snel werk van maakt en initiatief toont in het contact, vergroot dit de kansen op latere samenwerking.

Online vindbaarheid

Heeft u geen visitekaartjes? Komt u er niet aan toe netwerkgelegenheden te bezoeken? En wilt u toch graag vindbaar zijn voor uw netwerk? Dan kan een bedrijfsvermelding op Telefoonboek.nl uitkomst bieden. Hiermee bent u toch vindbaar voor klant én partner, zonder dat u daarvoor de deur uit hoeft!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!